Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Actie Steenbreek in Hilversum, de eerste zes maanden

29 juni 2024

Hilversum doet in 2024 voor het eerst mee met Steenbreek. Dat houdt in dat de gemeente zich hard wil maken voor het ontharden van de bodem. Minder tegels en meer groen heeft allerlei voordelen voor de stad en haar inwoners.

Op 6 februari gaan we van start met het Hilversum100 Steenbreekcafé.

Met zo’n 50 Hilversummers maken we plannen voor meer groen en minder tegels:“We doen het samen”.

Twee speciale Steenbreekpagina’s zien het licht. Die van Hilversum100 en die van de gemeente.

Op 21 maart wippen wethouders Bart Heller en Arno Scheepers de eerste tegels voor het Stadskantoor. De gemeente heeft zich aangemeld voor het NK Tegelwippen. En dat doen wij dat niet alleen vanwege de Olympische gedachte… dan willen we ook gaan winnen!”

Uit meerdere wijken van Hilversum ontvangt Hilversum100 mails van bewoners die tegels gaan wippen: “Kennen jullie nog mensen in onze buurt die mee willen doen?” Ook bedrijven melden zich: “Wij vinden het namelijk wel een super mooi initiatief en willen hier dan graag ook rondom ons bedrijf iets mee doen.”

Overleg op het stadskantoor over de tegeltaxi en het servicepakket voor buurten met veel tegelwippers.

Kerkelanden Groent spijkert onze kennis bij in drie thema-avonden over vlinders, levendig tuinieren en groene balkons.

Bij Hilversum Moestuinstad kan iedereen leren moestuinieren.

Plantenruilmarkt & Kruidenfestival in De Geus is een groot groen succes.

Betje maakt een speciale tegelwipcartoon voor ons.

In het Hilversums Nieuws publiceren we een pagina over Luinieren in de Tuinstad.

De gemeente geeft speeltuintjes een nieuwe inrichting. Voor bewoners een mooie aanleiding om ook aan de slag te gaan met de eigen tuinen. Tijdens de opening van de vernieuwde en vergroende speelplek aan de Lieberger/Lijsterweg nodigen bewoners hun buurtgenoten uit om mee te doen met tegelwippen in hun eigen tuin.

Actie begint met het maken van plannen. Er ontstaan buurtgroepen. ‘Kerkelanden Groent’, dat al wat langer bestaat, krijgt gezelschap van ‘Riebeeck Schoon & Groen’, ‘Tegelwippen 1221’, ‘Havenstraatbuurt Vergroent’ en ‘Groene BloemenBuurt’.

Diverse buurtgroepen beginnen met een tegelwip-app-community. Om bewoners te werven verspreiden de buurtgroepen huis-aan-huis brieven. Dat leidt tot veel gesprekken en nieuwe contacten.

Bewoners in de Kleine Driftbuurt hebben de primeur met hun buurtactie tegelwippen. “Een groot succes. Ook erg goed voor de binding met de buurt, want er was bijna geen tripje naar de container zonder een nieuw gesprek.”

 

Bewoners in de Havenstraatbuurt openen feestelijk hun tegelwipweek. Gedurende de week haken steeds meer mensen aan. Uiteindelijk vullen zij twee containers tot de rand en bevrijden zo’n 40 m2 tuin van tegels. De Havenstraatbuurt is op weg om heavenstraatbuurt te worden.

Ook bewoners in de Rozenstraat gaan samen aan de slag en vullen hun container tot de rand.

Individuele bewoners blijven niet achter. De tegeltaxi die de gemeente eind mei op pad stuurt, rijdt langs 93 adressen. De opgehaalde tegels zijn goed voor bijna 600 m2 ontharding.

Dat vergroenen ook kan zonder tegelwippen is te zien aan een appartementengebouw aan de Liebergerweg, waar bewoners samen De Groene Muur realiseren: “Heel tof om te doen”.

Hoe gaat het intussen met het NK Tegelwippen? Op 29 juni staat Hilversum op plek 15 met 10.835 tegels. Dat zijn 119,22 tegels per duizend inwoners. Best aardig. Maar de huidige nummer 1 Houten heeft er 674,35. Dus we weten wat ons te doen staat.

Heb je ook tegels gewipt maar deze nog niet aangemeld? Doe dat via hilversum.nl/steenbreek

We sluiten dit eerste half jaar tegelwippen af met feestelijk nieuws: Hilversum Moestuinstad is genomineerd voor de Steenbreektrofee.

Deze presentatie werd gehouden tijdens de jaarlijkse gemeentelijke Groenborrel door Team Steenbreek Hilversum.

Tekst: Marian Schouten   |   Beeld: Diverse fotografen. Neem contact op als je vermeld wil worden.

website: sbddesign.nl