Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Afvalvrij boodschappen doen

24 november 2023

Veel Hilversummers ergeren zich aan de hoeveelheid plastic afval die zich per week opstapelt. De PMD zak zit telkens weer vol verpakkingen na het koken. Gelukkig kun je in Hilversum makkelijk plastic minderen bij je wekelijkse inkopen. Het begint allemaal met een positieve boodschap!

Eigen verpakking

De meeste winkeliers staan er tegenwoordig voor open: je eigen verpakking van huis meenemen. Een eigen zak voor het brood, een bakje voor de vis of een fles voor de olijfolie. Zo bespaar je op enorm veel plasic! Afsluitbare keukenbakjes hebben de meeste mensen al in huis en zijn een goede start. Bij verschillende winkels kun je afsluitbare keukenbakjes kopen. De verpakkingen die je meeneemt van thuis kunnen natuurlijk hergebruikt zijn. Zo kan een broodzak nog heel wat keren mee. Wil je helemaal plasticvrij? Ga dan voor glazen weckpotten, hergebruikte potten met draaidop, eigen netjes voor fruit en een katoenen broodzak. En wist je dat je een appeltaart extra veilig kunt ophalen in je eigen metalen taartvorm?

Supermarkt

Grote supermarkten zoals de Albert Heijn en de Jumbo bieden bij steeds meer producten de mogelijkheid om je eigen verpakking te gebruiken. Bij de broodafdeling helpen ze je graag en de groente kan in je eigen netje. Maar de meerderheid van de producten hier is al voorverpakt in plastic voor het de winkel bereikt. Voor plasticvrij zul je dus verder moeten kijken.

Verpakkingsvrij op de Gijsbrecht

De sticker met de tekst "Neem gerust je eigen verpakking mee"

De winkelstraat Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum biedt met zijn vele winkels uitkomst. Hier zijn meerdere zaken waar je terecht kunt, allemaal in de buurt. Je herkent ze aan de “Neem gerust je eigen verpakking mee” raamsticker bij de deur. Maar ook als deze er niet hangt, kun je het binnen even vragen. Dan heeft het natuurlijk geen zin als ze het brood voor je uit het plastic halen en dat plastic vervolgens weggooien. Hieronder onze lijst van winkels die je met je eigen verpakking verwelkomen.

 

Gijsbrecht Groente – Gijsbrecht van Amstelstraat 152

Een zaak met een oog voor groente en fruit, die kwaliteit garandeert voor een redelijke prijs. Kijk binnen wat er in het seizoen is en eet elke dag vers. Groente en fruit kun je gemakkelijk vervoeren in je eigen net of luchtdoorlatende tas zonder onnodig plastic.

Franse Bakker Le Fournil – Gijsbrecht van Amstelstraat 131 

Sébastien Roturier is de eerste honderd procent ambachtelijke Franse bakker in Nederland. Zijn team gebruikt geen kunstmatige toevoegingen als broodverbeteraar en neemt extra de tijd om het deeg te laten rijzen. Le Fournil is een begrip in Hilversum en ze helpen je graag met je eigen broodzak. Ook voor taarten is een eigen doos of taartvorm welkom voor vervoer.

Slagerij Kroon – Gijsbrecht van Amstelstraat 202

Al 100 jaar bedient deze slager klanten op zoek naar een mooi stuk vlees. Maar ook voor vegetarische alternatieven is dit het juiste adres. Een goed afsluitbare verpakking is aan te raden en eigenaar Marco geeft graag meer advies aan de toonbank.

Vishuys de Luc’s – Gijsbrecht van Amstelstraat 181

Een plek voor verse vis, oesters en zelfs hele maaltijden. De visspecialist staat bekend als een voorvechter voor duurzaamheid en de sticker bij de deur zegt dan ook “Neem gerust je eigen verpakking mee”.

Kaaskamer Hooi & Klomp – Gijsbrecht van Amstelstraat 182-C

Bij deze kaaswinkel kun je terecht voor een mooi stuk kaas voor op de kaasplank, in de kaasfondue of gewoon op de boterham. Eigenaren Ed en Mathilde doen het allemaal met oog voor de natuur. Je kunt hier dan ook terecht met je eigen kaasdoek of doos voor eieren. En heb je geen kaasdoek? Dan hebben ze er vast nog één voor je liggen.

Bakkerij Bertram & Brood – Gijsbrecht van Amstelstraat 116

Bij deze bakkerij zit je goed voor kwaliteitsbrood en wat lekkers erbij. Voor belegde broodjes werkt eigenaar Luc samen met leveranciers uit de straat. Met zijn ruime openingstijden staat hij elke dag klaar en ook eigen verpakkingen verwelkomt hij je van harte.

Notenbar Ces’t Bon – Gijsbrecht van Amstelstraat 182-D

Voor noten in alle soorten ben je welkom bij Ces’t Bon. Maar de winkel verkoopt ook gedroogde zuidvruchten, chocolade, koffiebonen en thee. Dat kan allemaal mee in een meegebrachte zak of pot.

Olijvenhuis – Gijsbrecht van Amstelstraat 132-A

Eigen bakjes voor de sausen en je eigen fles laten vullen met olijfolie, het kan bij Olijvenhuis. In de winkel verkoopt Aziz Youssoufi onder andere vers gemaakte tapenades, speciale broden, notenmixen en natuurlijk de mooiste olijven.

Goodyfood – Noordse Bosje 11 

De Goody Food ingangDeze natuurvoedingswinkel is een supermarkt die zich onder andere inzet voor minder plastic in het schap. Zo kun je met je eigen verpakking onder andere terecht voor zuivel, zoals melk en yoghurt. Als je zelf nog geen verpakking hebt, verkopen ze deze ook. Ook bulk producten als muesli, rijst en pasta kun je bij Goodyfood in statiegeld potten kopen. Loop eens een rondje en ontdek hoe het anders kan!

Balthasar – Gijsbrecht van Amstelstraat 154-156

Bij kookwinkel Balthasar is een plastic verpakking sowieso al zeldzaam. Naast kookgerei is het een plaats waar je plasticvrije verpakkingen vindt. Een herbruikbare broodzak, glazen fles of een mooie voorraadpot.

Meer inspiratie

Naast de Gijsbrecht van Amstelstraat is de markt in het centrum een plaats waar je vaak ook met eigen verpakkingen terecht kan. Met de diversiteit aan kramen is er enorm veel te vinden. De markt is iedere woensdag en zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur, op het marktterrein.

Bezig met duurzamer leven? Kijk eens naar je kleding. Hilversum krijgt steeds meer goede tweedehands kleding winkels. Bij de Gijsbrecht vind je Second Lifestyle voor vrouwen, mannen en kinderen. Kringloopwinkel Terre des Hommes vind je om de hoek op de Neuweg 211. Maar ook Petit Piaf, Appel & Ei, Sweet Repeat, het Leger des Heils en de Kringloopwinkel in het centrum bieden tweedehands kleding.

Hilversum100’s Ynske ging de uitdaging aan om een week afvalvrij te leven in Hilversum tijdens de Week Zonder Afval. Kijk voor meer tips over afval minderen ook eens op de site van onze landelijke partner Zero Waste Nederland . Verder organiseren we geregeld Zero Waste Café in Hilversum, waar ervaringsdeskundigen en Hilversummers hun blik delen. Blijf op de hoogte via onze Instagram, Facebook en de nieuwsbrief.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen. Hoewel we veel adressen kunnen noemen, is het vaak ook een kwestie van zelf uitproberen. Heb jij andere winkels of tips? Mail ze aan redactie@hilversum100.nl , dan voegen we ze toe. Zo dragen we samen bij aan een duurzaam Hilversum!

Tekst: Erwin de Swart   |   Beeld: degijsbrecht.nl

website: sbddesign.nl