Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Biologisch Voedsel: wat het is en waarom het belangrijk is

19 september 2023

Biologisch voedsel is een groeiende trend in de wereld van voedsel en voeding, maar wat is het precies en waarom moeten we er aandacht aan schenken?

Biologisch voedsel wordt geproduceerd met methoden die de prioriteit geven aan het gebruik van natuurlijke materialen en het minimaliseren van het gebruik van synthetische meststoffen, pesticiden en andere schadelijke chemicaliën. Dit betekent dat biologische boeren streven naar een duurzaam en milieuvriendelijk systeem voor het kweken en produceren van voedsel.

Gezondheidsvoordelen

Veel mensen kiezen voor biologische voedsel vanwege de gezondheidsvoordelen. Biologisch voedsel is vaak rijker aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en het is ook vrij van schadelijke chemicaliën die aanwezig kunnen zijn in niet-biologische voedsel. Dit kan bijdragen aan het verminderen van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals kanker, ontwikkelingsstoornissen en auto-immuunziekten.

Milieuvriendelijk

Een andere reden waarom mensen voor biologisch voedsel kiezen, is voor ethische en milieu-overwegingen. Biologisch landbouwpraktijken streven naar het verminderen van de impact die de landbouw heeft op het milieu en om plaatselijke boeren te steunen die zich hebben verplicht tot duurzame landbouw. Door voor biologisch voedsel te kiezen, kunnen consumenten helpen bij het ondersteunen van milieuvriendelijke en ethische landbouwpraktijken, wat een positieve impact kan hebben op zowel het milieu als lokale gemeenschappen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle biologische producten gelijk zijn. Sommige producten kunnen ingrediënten bevatten die niet consistent zijn met de principes van de biologische landbouw, dus het is altijd belangrijk om etiketten zorgvuldig te lezen en onderzoek te doen voordat u een aankoop doet.

Lokaal

Biologisch voedsel is een belangrijke en groeiende trend in de wereld van voedsel en voeding, met een reeks voordelen voor zowel de gezondheid als het milieu. Door voor biologisch voedsel te kiezen, kun je bijdragen aan duurzame en milieuvriendelijke landbouwpraktijken en ervoor zorgen dat je het gezondste en meest voedzame voedsel consumeert.

Tijdens De Duurzame Dagen op zaterdag 7 oktober 2023 kun je op Landgoed de Rading kennismaken met voedselvereniging Ons Eten en meer te weten komen over biologisch voedsel.

En wil je proeven hoe het smaakt? Dan kun je ook op Landgoed de rading terecht op zaterdag 7 oktober tijdens de proeverij van Piment catering en op zondag 8 oktober aanschuiven bij een heerlijke Lange Tafel Lunch.

Tekst: Frederique Spoel   |   Beeld: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl