Brandveilig energie opwekken, hoe doe je dat?
Deze vraag is niet het eerste wat bij me opkomt als we het hebben over verduurzamen. Dit thema bespraken we ook niet eerder wanneer we vertelden over onze verbouwing en de maatregelen die we hebben getroffen om van het gas af te gaan. Toch blijkt het belangrijk om ook aan dit onderwerp goed aandacht te besteden. Juist nu in periode van krapte op de arbeidsmarkt, trage leveringstijden van zonnepanelen, warmtepompen en de extreem stijgende gasprijzen neemt de behoefte om te zoeken naar alternatieve manieren om zelf energie op te wekken toe. Het kan zijn dat mensen er voor kiezen zelf energiebesparende materialen te installeren omdat het zo veel sneller gaat en het kosten bespaart.
Risico’s van doe het zelf
Dat hier grote risico’s aan kleven blijkt als we in gesprek raken met Ronald van Miltenburg, Specialist risico’s en veiligheid bij de brandweer in Hilversum en stagiaire Ines Hahn, student integrale veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. Ines heeft net een onderzoek afgerond naar de brandrisico’s bij het gebruik van alternatieve energie opwekkers bij particulier gebruik. Ze schrijft in haar rapport dat de grootste oorzaak van brand bij zonnepanelen ontstaat door ‘cross mating’. Hierbij worden van hetzelfde type stekker, verschillende merken aan elkaar verbonden. Door de grote stromen energie die door deze stekkers lopen ontstaat een groot risico op brand. Als je hier niet voor bent opgeleid sta je hier niet bij stil.
Voorlichting
Een andere oorzaak van brand ontstaat met name bij de in-dak systemen. Een paneel wordt op een zonnige dag heel heet. De hitte die vrijkomt gaat naar het dak toe. Wanneer de zonnepanelen te dicht op de onderliggende lagen isolatiemateriaal ligt, kan het dak vlamvatten. De brand is dan direct binnen en de schade is groot. De brandende panelen kunnen bij het blussen extra risico op elektrocutie opleveren voor de brandweer. Vandaar dat het extra belangrijk is om hier voorlichting over te geven.
Brandveilig energie opwekken, hoe doe je dat?
De brandweer adviseert om goed voorwerk te doen, want de start is bij een installatie het allerbelangrijkst, daarmee is een hoop ellende te voorkomen. De boodschap van de brandweer is ook: betrek altijd een specialist, ook bij een op zich simpele installatie. In deze tijd duurt het misschien wat langer voor materialen en gecertificeerde vakmensen beschikbaar zijn, het zorgt wel voor een goedverzekerd en brandveilig huis. Daarbij weten we nu dat de brandweer voor betere preventie samenwerkt met de energiecoaches van HET en HilverZon en het netwerk van Hilversum100.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Het onderzoeksrapport van Ines Hahn is hier te downloaden.
De brandweer is telefonisch (035-6885555) en per email bereikbaar voor vragen en advies.
TIP: Branchevereniging HollandSolar.nl publiceerde deze flyer met tips.