Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Campagne Hilversum Repareert

24 februari 2024

In januari startten gemeente Hilversum en het netwerk van Hilversum100 de campagne Hilversum Repareert. Via de media en ook in de straten vertellen we het verhaal; waarom repareren in veel gevallen beter is dan weggooien en nieuw kopen. En we vertellen de verhalen van de professionele reparateurs en ook van de vrijwilligers die bijvoorbeeld bij de Hilversumse Repaircafé’s hun goede bijdrage leveren.

Gebruiksvoorwerpen zoals meubels gaan weleens kapot.

De bekleding slijt, een poot breekt af, of een onderdeel raakt los. Het is een probleem en daar houdt niemand van. Weggooien en nieuwe kopen – dat is wat veel mensen doen. Maar hun probleem wordt dan het probleem van de wereld. Want waar gaat al dat afval naartoe? We willen inzetten op het verduurzamen van materiaalgebruik. Circulariteit heet dat. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen van de afvalberg van kleding, elektronica en meubels. Het repareren van spullen vermindert het gebruik van nieuwe materialen. En minder nieuwe materialen gebruiken draagt bij aan de grondstoffentransitie. Oftewel een besparing van CO2 en andere uitstoot.
Een belangrijke stap die we samen willen zetten, is dat we reparaties kunnen laten uitvoeren, dat repareren ook betaalbaar is én dat je de juiste reparateur kunt vinden. Om dat gemakkelijker te maken hebben we de website hilversumrepareert.nl gelanceerd. Je vindt daar een overzichtskaart met veel reparatiepunten in Hilversum. Niet compleet, maar het is een begin. En er komen steeds meer nieuwe reparatiepunten bij.

Ook apparaten vertonen weleens mankementen of houden er op een gegeven moment mee op.

Koffiezetapparaten, stofzuigers, wasmachines, drogers, airfryers, smartphones… het lijkt soms wel alsof ze gemaakt zijn om kapot te gaan! En dan precies als de garantieperiode net voorbij is. ‘Geplande veroudering’ heet dit fenomeen ook wel. Een voorbeeld is het kabeltje van je smartphone. Die zijn vaak ontworpen om snel stuk te gaan. Dan hebben mensen snel een nieuwe nodig en dit betekent eenvoudig winst voor de producenten. Dit is een wereld die we niet willen…
In 2020 stemde het Europees Parlement in met regelgeving omtrent het reparatierecht, bijvoorbeeld voor het beschikbaar stellen van onderdelen aan reparatiewinkels gedurende tien jaar vanaf de fabricage.
Dat zijn stappen in de goede richting, maar ook consumenten kunnen meer doen om de afvalberg te verkleinen:
  • Is bezit echt nodig of kun je het gebruik van een apparaat lenen, huren, leasen?
  • Goede keuzes maken bij aankoop. Laat je voorlichten of zoek informatie en reviews van andere consumenten.
  • Goed onderhoud plegen, bijvoorbeeld ontkalkingsmiddel bij wasmachines of het stofvrij maken van onderdelen.
  • Laten repareren als het stuk is. Soms is er maar een klein onderdeel dat vervangen moet worden.
  • Soms kun je ook zelf iets repareren. Via YouTube vind je allerlei instructievideo’s om apparaten te demonteren, onderdelen te vervangen en weer in elkaar te zetten.
  • Recyclen van materialen. Breng je apparaat naar de GAD als ze echt niet meer te redden zijn.

In Hilversum zijn er allerlei initiatieven om kleding langer mee te laten gaan:

  • Er zijn winkels die ‘preloved’ kleding verkopen. Dat is vaak perfecte kleding die een enkele keer gedragen is, of afkomstig is van restpartijen.
  • Er zijn ondernemers die stijladvies geven aan de hand van je eigen kledingkast, of jou uitnodigen om mooie items uit te zoeken uit hun collectie voor een nette prijs.
  • Er zijn bijeenkomsten van mensen die het leuk vinden om samen hun eigen kleding te repareren. ClubR Hilversum organiseert ze weleens. Ze helpen je ook als je dat zelf niet goed kan.
  • En ken je de Kettingkledingruil in Hilversum al? Dat is een netwerk dat big shopper tassen met kleding doorgeeft. Je neemt er wat uit dat bij je past en stopt er wat in wat je niet meer draagt. Er is een ruilketting voor vrouwen en ook een voor kinderen. En tja… er zijn helaas ook groepen in de bevolking die wat tweedehands kleding betreft nog een beetje achter lopen… ????
  • Op hilversumrepareert.nl vind je een mooi overzichtje van naaiateliers, schoenmakers en kledingreparatie. Doe er je voordeel mee!

 

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Arnoud van den Heuvel, Ilona Hartensveld, Studio Kees

website: sbddesign.nl