Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Comic Column | Het TuinTeam

31 januari 2022

Ik ben altijd milieubewust geweest.

 

Illustratie laat een boos meisje zien die vraagt wie het licht aan heeft laten staan.

 

 

Iedere keer dat ik iets zag of hoorde over klimaatverandering raakte mij dat erg en veranderde ik iets aan mijn gedrag. Na iedere aanpassing die ik deed voelde ik me ietsje beter.

Eventjes dan…

 

Een moeder die tegen haar baby zegt, maak je geen zorgen kind, we gebruiken nu wasbare luiers

 

Totdat uiteindelijk, niet zo heel lang geleden, ik me bewust werd van de ernst van ons klimaatprobleem…

 

Een apocalyptisch beeld, iemand kijkt er geschokken naar en denkt: Alle menstruatiecups ter wereld gaan de planeet niet redden

 

… en ik flink in paniek schoot.

Katharine Hayhoe’s boek ‘Saving Us’ heeft mij gered van mijn cynisme en laten zien hoe belangrijk het is om hierover te praten. Ik begrijp nu dat ik mijn mond niet open trok over klimaatverandering omdat mijn schuldgevoel me in de weg zat: ik vond dat ik zelf niet genoeg deed.

 

 

 

Hayhoe’s boek hielp mij inzien dat niemand perfect is, maar dat er voor iedereen een taak is weggelegd. Het begint ermee dat we de ernst van de situatie onderkennen. Als we dat doen kunnen we er gezamenlijk wat aan doen.

 

 

Dit is de reden dat ik me bij Hilversum100 heb gevoegd. Namens de themagroep ‘Natuur in en om de stad’ gaan we, onder de titel ‘Het Tuinteam’ groepjes mensen vormen die elkaar kunnen helpen om tuinen te vergroenen.

 

 

Gaat dit initiatief de planeet redden?

 

Zeker niet.

Maar wellicht inspireert het anderen om ook aan de slag te gaan, zelfs als…

 

 

Boze vrouw die vraagt wie het licht aan heeft laten staan

 

… sommige dingen nooit veranderen.

 

Wil je graag meedoen met Het TuinTeam?

Tussen 15 en 18 april willen we met een groepje mensen aan de slag om tuinen te vergroenen. Misschien heb jij een tuin die wel groener kan, maar ook een slechte rug? Graag wat tegels er uit, maar geen idee waar je moet beginnen? 

Of is je tuin al een groene oase en vind je het leuk om advies te geven? 

We horen graag op wat voor manier je mee wilt doen.

Vul deze korte vragenlijst in en we nemen contact met je op.

Tekst: Betje   |   Beeld: Betje

website: sbddesign.nl