Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Deze straat is te mooi voor zonnepanelen!

22 november 2021

Regels voor monumenten botsen vaak met verduurzaming

Een groep van 16 woningeigenaren uit de Siriusstraat in Hilversum Oost botst met de gemeente Hilversum. Zij willen zonnepanelen op de daken van hun jaren 30-woningen, maar dat mag niet van de welstandscommissie. Dit omdat de wijk waar deze huizen staan beschermd stadsgezicht is; een gebied met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. In Nederland zijn er ongeveer 470 van dit soort wijken; de discussie speelt dus niet alleen in Hilversum.

De landelijke media hebben deze controverse opgepakt. Na Hart van Nederland en De Telegraaf was het nu EenVandaag die aandacht gaf aan een structurele botsing tussen belangen; welstand vs duurzaamheid.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/regels-voor-monumenten-botsen-vaak-met-verduurzaming-maar-in-kampen-bewijzen-ze-dat-het-wel-kan/

Voorbeelden van elders; Amersfoort

Een voorbeeld waar het al wél lukt om zonnepanelen op daken met beschermd stadsgezicht te leggen is de gemeente Amersfoort. De regels zijn aangepast en gebouwen worden ingedeeld op hun aanzichtswaarde. Er blijven wel restricties. Hier een link naar het beleid in Amersfoort: https://youtu.be/uC6dHBTKJMA

Ook in Hilversum verandert er langzaam iets. Wethouder Floris Voorink van Hilversum denkt dat er twee keuzes zijn voor beschermde stadsgezichten: of het leggen van zonnepanelen wordt vergunningvrij in Hilversum, of er blijven wel regels maar het wordt een stuk makkelijker om een vergunning aan te vragen. De wethouder hoopt volgend jaar voor de zomer de gemeenteraad nieuwe spelregels voor te kunnen leggen.

Wellicht een item om voor die tijd vanuit Hilversum100 of HilverZon een discussie-avond over te organiseren. Wordt vervolgd.

Reacties: energie@hilversum100.nl

Tekst: Aernoud Olde   |   Beeld: Aernoud Olde

website: sbddesign.nl