Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Dossier: Red de Lelijke Stoel

29 augustus 2023

En daar kwam ze dan mijn leven weer in, de Lelijke Stoel. Toch? Dit zijn toch dezelfde stoelen als die ze in de jaren ’90 bij Sherpa en de Amerpoort hadden staan?

Ze werd gebracht door Laura Vaessen van Moodo Interieurontwerp. Tijdens een bezoek aan De Groene Afslag kwam zij terecht op de Badloods van De AltijdWerkplaats [Pro tip: Als je van hout en hergebruik houdt dan is deze plek je droom die uitkomt!]. Konden zij niet wat tafels en stoelen passend maken aan een van haar ontwerpen?

12 stoelen, 49 tafelpoten. Best een klus. En die mensen van De AltijdWerkplaats zijn al altijd aan het werk… Dus rolden zij het balletje het Gooi in. Waar sinds een paar maanden in het semi geheim een clubje (makersplaats) makers samen kwam die wel verlegen zaten om een kans op samenwerken!

Moodo Interieurontwerp maakt duurzame interieurs die mensen meer in contact brengen met de natuur. Weg dus met het nepleer en de 40 lagen plastic om het hout. We zandstralen er een dagje op los en realiseren ons dat we familie zijn van het lego mannetje. We schuren ons net geen frozen shoulders. We dromen over later, als we groot en echte meubelmakers zijn. Of. Hey. Wacht. Zijn we dat niet gewoon? We ontdekken weer eens dat goedkoop duurkoop is, ook als je snel een nietjespistool moet hebben maar dat de kracht van het collectief zit in de oneindige bron van kennis, kunde en voorzieningen dus vrijwel alles makkelijk te leen is. En dat stoffeerders niet voor het oprapen liggen. Maar dat zou ook eigenlijk best gek zijn.

En dan komen al snel de clichés van goede samenwerking: we lachen een hoop en leren elkaar snel beter kennen. We dromen dezelfde dingen en maken plannen voor meer projecten samen.

De tijd vliegt voorbij (achteraf dan hè, niet tijdens het meer dan duizend nietjes uit de zittingen trekken of het dagen achter elkaar schuren) en voordat we het weten zitten we weer in de auto op weg naar Hoorn. En dat is dan één van de weinige jammere dingen aan het project. Hoorn is niet lokaal.

Dat semi geheime clubje is het makerscollectief: Makers in Het Gooi. Een bonte verzameling makers die het belangrijk vinden dat we lokaal dingen blijven maken en dat we voorzichtig moeten omgaan met grondstoffen. Dat maken doen we zelf of we faciliteren de makers. We app-en veel en doen nog meer. Dikke kans dus dat je ons spontaan steeds vaker gaat zien.

Maar wil je die kans vergroten, bijvoorbeeld omdat je zelf zo’n maker bent? We komen bijna maandelijks bij elkaar en dan ben je welkom. Of misschien heb je wel een klus liggen waarvan je je afvraagt of dat lokaal kan. In beide gevallen mail met mooi@makersinhetgooi.nl. Dan drinken we snel een kopje koffie. Of thee. Of water. Of drank.

Je kan ons sowieso zien tijdens de Duurzame Dagen bij Popcycle: De Upcycle Kijkdoos op de Emmastraat 40a.

Makers:
De AltijdWerkplaats
Opwaarts
Marijn Dee
Marijn De Geus
Janneke Boos

Tekst: Janneke Boos

website: sbddesign.nl