Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Buurten

Trefpunten nabij

Dudok had in iedere wijk een iconisch en herkenbaar baken: Een badhuis, leeszaal of school. Dit was wat hij bedoelde met: “Het doel van architectuur en stedenbouw is het bereiken van de harmonische organisatie van ruimten, waaraan mens en maatschappij behoefte hebben”.

Hoe het is
De buurtbakens zijn vrijwel allemaal hun functie kwijtgeraakt. Het zijn niet meer de plekken waar de mensen elkaar ontmoeten en waar de buurt trots op kan zijn. Terwijl de vereenzaming opspeelt en er allerlei uitdagingen waar het gezamenlijk optrekken vanuit de buurten verlichting kan geven.
 
Hoe het kan zijn
Het principe van ‘iedere buurt een iconisch herkenningspunt’ komt terug: niet meer een leeszaal, badhuis of schoolgebouw (ach, waarom niet?), maar wel in iedere buurt een baken om trots op te zijn.
Het ziet er in iedere buurt anders uit, maar als rode draad zijn het overal uitnodigende ontmoetingsplekken waar gesprekken over buurtinitiatieven ontkiemen.
Soms een bankje bij een speeltuin of moestuin met een foodtruck-achtige koffiepunt, soms een opgepimpt buurtgebouw. Prachtige architectonische buurtparels, vaak met architectonische begeleiding door bewoners zelf weer teruggebouwd tot een plek om trots op te zijn.
Maar ook een kans voor straks achterhaalde ondernemingen in de buurten. Benzinestations kunnen eigentijdse ontmoetingsplekken worden: met, naast koffie en groene speelplekjes, ook pakketkluizen, buurtaccu’s en de uitgifte van allerlei vormen van deelvervoer. Benzine is straks immers geen verdienmodel meer.
Dit zijn de broedplaatsen voor bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld voor de bestrijding van eenzaamheid, buurtgroen en gezamenlijke oplossingen voor het energie en warmte probleem.

Trefpunt Zoutkeet als voorbeeld

Is de Zoutkeet in het heldenkwartier het baken zoals Dudok dat in iedere buurt ontwierp? Een schoolvoorbeeld architectuur en stedenbouw met als doel het bereiken van de harmonische organisatie van ruimten, waaraan mens en maatschappij behoefte hebben?

Hoe het is
Een geweldige speeltuin voor kinderen en ontmoetingsplek voor ouders, oma’s en opa’s. Draaiend op enthousiaste vrijwilligers, wat wel beperkingen wat betreft openingstijden en een zeer bescheiden toegangsprijs met zich mee brengt. Het gebouw heeft ‘weinig allure’.
 
Wat het kan zijn
Zou de Zoutkeet het iconisch herkenningspunt van de buurt kunnen zijn? Niet meer de leeszaal, het badhuis of het schoolgebouw van Dudok, maar wel een eigentijdse harmonische organisatie van ruimten, waaraan mensen en maatschappij behoefte hebben?

  • Waar onbeperkt in natuurlijke omgeving avontuurlijk gespeeld kan worden?
  • Met toegankelijke uitnodigende ontmoetingsplekken waar gesprekken over buurtinitiatieven ontkiemen?
  • een foodtruck-achtige koffiepunt,
  • Met bomen, water, een moestuin en waar biodiversiteit hoogtij viert?
  • Met een door bewoners zelf opgepimpt buurtgebouw: onder begeleiding van ‘bouwtuin.nl’: bouwen en streekarchitectuur, natuurlijk bouwen vanuit eigen landschap.
  • Met een uitgiftepunt van leen-speelgoed, kinderopvang?
  • Met een ophaalpunt voor deel(bak)fietsen, deelscooters en deelauto’s
  • Waar dankzij de buurtaccu de auto’s slim opgeladen worden?

Kortom: is de Zoutkeet straks als ontmoetingsplek de broedplaats van deze buurt voor bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld voor de bestrijding van eenzaamheid, buurtgroen en gezamenlijke oplossingen voor het energie en warmte probleem?

Sociale vijvers

Vijvers verbinden. Tijdens het dagelijkse ommetje rond de vijver ontmoeten mensen elkaar. Zo dragen stadsvijvers bij aan de sociale cohesie in de buurt. Als mensen elkaar ontmoeten, elkaar kennen gaan ze prettiger met elkaar om en helpen ze elkaar. De mensen ervaren in hun buurt meer verbinding en voelen zich daardoor gelukkiger. Bijvoorbeeld de Berlagevijver in Hilversum noord

Wat het is
Een ‘kijkvijver’, naast begraafplaats Noord waar de stadsarchitect Dudok begraven is. Helaas kan je niet vlak langs de vijver lopen. Het gras wordt gebruikt als honden-uitlaatveld plaats en vervuiling ligt op de loer. Vroeger werden er geregeld viswedstrijden georganiseerd Er waren verschillende watervogels te zien. 
 
Hoe het kan zijn
Zou Dudok niet willen dat ook deze vijver wordt gebruikt voor sociale en maatschappelijk doeleinden?
Er moet meer vis in het water. De flora en fauna kan in deze vijver sterk worden verbeterd. En als de infrastructuur rond de vijver verbetert is er misschien een mogelijkheid om rond de vijver te lopen en langs de begraafplaats. Er kunnen leuke voorzieningen worden getroffen om er een gezellige ontmoetingsplek van te maken waar diverse activiteiten plaats vinden. En een fontein in de vijver, ’s-avonds verlicht.
Ook deze vijver als een maatschappelijke en sociale ontmoetingsplek, fantastisch toch? 

Kleurrijk en divers

Martin Luther King had geen plan. He had a dream.
Onze droom over een wandeling door kleurrijk en divers Hilversum in het jaar 2050:

Wij lopen door Kerkelanden en zien tot onze verrassing dat alle hofjes tot leven zijn gekomen. De monotone grauwe woonblokjes en grijze straten van toen zijn vrolijk en divers. Kleurrijk en aangepast aan de wensen van de bewoners. Soms een uitbouw, soms een etage erop. En in de tuinen lopen over in de groene straat. Kleine moestuinen met bankjes op de voorheen overbemeten asfaltvlaktes. De kinderen spelen weer op straat die uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Je hoort er de vogels fluite
 
Hetzelfde zien we in Hilversum-oost waar het taboe van de beschermde stads- en dorpsgezichten is doorbroken. In plaats van een monotone aanblik van kleine rijtjeshuizen zien wij een heel afwisselend straatbeeld met uitbouwen en extra etages. Kleurrijk en divers. Bewoners gingen weer investeren en het waren niet langer doorstroomhuizen waar je bij gezinsuitbreiding uit weg wilde. En de zorg hield niet op bij de voordeur. Ook de straat is tot leven gekomen. Groen, spelen en ontmoeten, dat is nu het beeld.

De heilzame werking van kleuren, diversiteit in gewone straten, de wijken zijn verbonden, zachter, vriendelijker, tijd voor elkaar; Er is sociale cohesie: de stad nodigt uit om in gesprek te gaan met elkaar, Hilversum straalt het belang van sociaal met elkaar omgaan uit. monotone wijken zijn doorbroken, een mix van woningen, diversiteit. Je hoort weer de vogels fluiten.

< terug

website: sbddesign.nl