Een warm huis dankzij Hilversums gordijnenproject
Hoe combineer je de noodzaak om energiekosten te verlagen en een overvloed aan niet gebruikte gordijnstoffen? In Hilversum hadden we daar afgelopen zomer vrij snel een antwoord op: van een bestaande, niet ideale situatie heeft Hilversum nu bewezen dat het anders kan. En met meerdere warme huizen als resultaat. Dankzij isolerende gordijnen gemaakt van reststoffen en een proactieve club mensen.
Zoals in meerdere gemeenten wil ook de gemeente Hilversum voorkomen dat inwoners in de problemen komen door hoge energiekosten, onder andere door de energiekosten laag te houden. De gemeente biedt daarvoor inwoners met weinig geld en een hoge energierekening hulp van de EnergieKlusser aan. De Energieklusser bekijkt samen met de bewoner(s) de thuissituatie en schat in wat gedaan kan worden om de energiekosten te verlagen.
Isolerende Gordijnen voor twee seizoenen
Eén van de oplossingen voor een warmer huis in de winter zijn isolerende gordijnen. En die biedt de gemeente Hilversum aan wanneer je in aanmerking komt voor de Energieklusser. Vaak zijn dat gordijnen van zwaardere stof, gevoerd met een isolatiestof. Ze isoleren niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Met de hete dagen tijdens de zomer houden deze gordijnen ook de warmte buiten en zorgen ze voor een koeler huis. Gordijnen die twee seizoenen isoleren. Twee-seizoens-gordijnen dus!
Hilversums Gordijnenproject
Gordijnen om te isoleren werden in Hilversum al aangeboden. Echter, ondanks de nodige inspanning kwamen de gordijnen niet altijd waar ze opgehangen zouden moeten worden. Bijvoorbeeld omdat mensen zelf gordijnrails moeten plaatsen. Of omdat de gordijnen zelf opgehaald moesten worden bij de leverancier. Of omdat er andere zorgen zijn. Om verschillende verklaarbare redenen liep het met de gordijnen niet altijd ideaal. Ook werd duidelijk dat er een overvloed aan niet gebruikte gordijnstoffen bestaat in Nederland. Waarom gordijnen uit nieuwe collecties aanschaffen, terwijl deze restvoorraden ook prachtige kwaliteit gordijnstoffen bevatten?
Voor de gemeente Hilversum genoeg redenen om het bestaande aanbod van gordijnen onder de loep te nemen. De samenwerking met Hilversum100 werd opgezocht en zo sloot, via het netwerk, No Waste Decoration aan. Het Hilversumse Gordijnenproject was geboren.
Hergebruik en Afval voorkomen
No Waste Decoration is gespecialiseerd in het opnieuw gebruiken van interieurstoffen, die anders in de afvalcontainer zouden belanden. Rollen interieurtextiel. Bekleding van banken. Zelfs bankbekleding uit de trein. Oude stoffenstalen. No Waste Decoration maakt van resten interieurtextiel nieuwe producten. En het circulaire doel van dit project gaat verder dan alleen de stoffen. De bedoeling is dat in dit project ook restpartijen garen en gebruikte gordijnrails voor een nieuw leven worden ingezet.
De circulaire missie van het Hilversumse Gordijnenproject sluit nauw aan bij de missie van de gemeente Hilversum, Hilversum100 en No Waste Decoration: hergebruik stimuleren en afval voorkomen.
75 gordijnen opgehangen
Het gordijnenproject is gestart met een pilot om te kijken of deze goede ideeën ook werkbaar zijn. Doel was om 50 isolerende en circulaire gordijnen opgehangen te krijgen bij de mensen thuis. In de periode van oktober tot en met december 2023. Dat is ruimschoots gelukt! Zelfs 75 gordijnen hangen nu bij mensen thuis te shinen dankzij dit mooie project.
Geen gordijnen die in een hoek liggen te wachten. Geen gedoe met gordijnrails ophangen. Elk gordijn is uitgekozen door bewoners en – met inzet van de Energieklusser – opgehangen bij de mensen thuis. 75 gordijnen houden momenteel de nodige kou en wind buiten de deur.
Het projectteam krijgt veel dankbare reacties van inwoners. Inwoners die het soms zichtbaar niet gemakkelijk hebben. Inwoners met zorgen. Inwoners die dankzij de gordijnen net iets beter kunnen ontspannen. Daarvoor is dit project.
600 gordijnen samen met Hilversumse ondernemers
In 2024 gaan we vol goede moed verder. En we leggen de lat hoog. Doel is om maar liefst 600 isolerende gordijnen op te hangen bij mensen thuis. Mensen met weinig geld en een hoge energierekening. 600 gordijnen omdat Hilversum in 2024 ook haar 600-jarige bestaan viert.
Dit willen we niet alleen voor elkaar krijgen. We willen samenwerken met Hilversumse ondernemers. Tijdens de pilot in 2023 zijn de eerste Hilversumse ondernemers al betrokken om dit project te realiseren. Zo levert stoffen & fournituren winkel Van de Lee een deel van de gordijnstoffen uit restpartijen. En heeft naaiatelier Kasa Gordijnen de eerste gordijnen genaaid.
Ondernemers gezocht
We zoeken meer ondernemers die partner willen zijn in dit project naar 600 gordijnen. Projectinrichters, woonwinkels, grootwinkelbedrijven (die actief zijn op interieurgebied), woningstoffeerders alsook gordijnateliers. En partijen die geretourneerde gordijnen hebben. Of gordijnrails. Of garen. Lever je ‘’Waste’’ in en doe mee. Neem graag contact op via ynske@hilversum100.nl. We gaan graag in gesprek wat we met elkaar kunnen bereiken.
Inwoners gezocht
Ken jij iemand die in aanmerking komt en deze isolerende gordijnen kan gebruiken? Het maakt niet uit of het om een huur- of koopwoning gaat. Via deze link kan je meer informatie vinden over de gratis actie ‘EnergieKlusser aan huis’. De Energieklusser bekijkt of je (ook) in aanmerking komt voor de isolerende gordijnen. Aanmelden kan via de mail energieklusser@hilversum.nl (met onderwerp ‘energieklusser’) of bel naar 06 20 53 13 82.
[https://hilversum.nl/sociaal-plein/inkomen-toeslagen/energieklusser-aan-huis]