Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Eerlijk is heerlijk

30 november 2023

Bestaat er ook oneerlijk voedsel dan? Helaas wel. Veel voedsel komt tot stand met behulp van ‘gewasbescherming’. Ofwel: Pesticiden. Ze zijn onzichtbaar. Je ruikt ze niet, je proeft ze niet, je ziet ze niet, maar toch zijn ze alom aanwezig. Om beestjes te weren of ‘onkruid’. Pesticiden kunnen bijvoorbeeld voorkomen op aardbeien, druiven of sla in de supermarkt. Je kunt er gif op innemen dat de bloemen die je nu in deze tijd koopt – en ja ook de meeste kerstbomen – geproduceerd zijn met behulp van HHP’s (Highly Hazardous Pesticides).

In november keurde de Europese Commissie het voorstel om onkruidverdelger glyfosaat voor de komende tien jaar toe te laten op de Europese markt goed. Dit ondanks grote druk van wetenschappers, duurzaamheidsorganisaties en 120.000 ondertekenaars van een petitie hiertegen! Nederland onthield zich van stemming. Onbegrijpelijk en ook niet uit te leggen.
Ondanks talrijke ‘veilig gebruik‘ programma’s blijkt het gewoon niet mogelijk te zijn om pesticiden veilig te gebruiken. Niet alleen de natuur en dieren blijven schade ondervinden van HHP’s; uiteindelijk belanden ze ook op ons bord. Glyfosaat wordt tegenwoordig in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.

Dit is natuurlijk geen fijne december-boodschap. Maar toch is het belangrijk om de ogen niet te sluiten voor dit soort politieke misstappen. Zondag 3 december is het wereld Anti-Pesticiden Dag: wij roepen bewoners en ondernemers in en om Hilversum op om te stoppen met pesticiden, te verkennen welke natuurlijke bestrijdingsmiddelen er zijn en daar werk van te maken.

Wil je meer weten over dit onderwerp en leren wat je zelf kunt doen tegen het gebruik van pesticiden? Bezoek de website van natuurenmilieu.nl en lees het maatschappelijk manifest.

Comic: Betje.com – naar de vorige comic

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Liesbeth Ton

website: sbddesign.nl