Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Eten uit de natuur: brandnetelsoep!

30 april 2021

Nu het lente is komt er veel eetbaar groen op in de natuur in en rondom Hilversum, waaronder brandnetels. Wist je dat het heel makkelijk is om brandnetelsoep te maken en dat deze soep ook nog eens heel gezond is?

De brandnetel is dé voorjaarsreiniger uit de natuur. De sterke, jonge voorjaarsbrandnetel helpt goed tegen vermoeidheid en zwakte en werkt weerstandverhogend. Dit komt omdat zij het lichaam reinigt en de organen aanzet tot actie, dit zet een reinigingsproces in werking. De brandnetel zit bomvol goede stoffen: drie soorten vitaminen, tien verschillende mineralen, goede vetten, eiwitten en koolhydraten. Het klinkt misschien gek en zelfs een beetje eng: brandnetel opeten. Toch, je moet het gewoon eens proberen, de smaak is heerlijk! Je kunt brandnetels net zo bereiden als spinazie. Of je maakt er een lekkere soep van.

Ga de natuur in, zoek een plek waar geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en waar geen honden worden uitgelaten. En liever ook niet langs de autoweg. Je plukt de hele brandnetel met handschoenen (een flinke zak vol), doet alles thuis in een vergiet, goed wassen en vervolgens in het vergiet laten en met een grote schaar de brandnetel in stukjes knippen. Je kan de brandnetel nu wokken of in een bouillon overdoen. Voor een lekkere soep snipper je een ui en bakt deze in wat boter of olie. Vervolgens doe je er 1 liter water bij en 4 eetlepels havervlokken (deze zorgen voor de binding). Doe er een bouillonblokje bij en laat alles ongeveer 10 minuten doorkoken (je kan, als je dit wilt, ook nog andere groenten toevoegen). Voeg nu de geknipte brandnetels bij de soep en laat het nog een ruime minuut doorkoken. Nu is de brand eraf en zijn de brandnetels gaar. Voor een gladde soep kun je er nog even de staafmixer op zetten. Mmm……smullen maar!

Tekst: Hester Gietelink   |   Beeld: Hester Gietelink

website: sbddesign.nl