Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Even voorstellen: Broedplaats De Meentwerf

26 augustus 2020

Midden in een slaapwijk van de Hilversumse Meent staat een voormalige brandweer-kazerne. Sinds een paar jaar is dit een vrijplaats voor iedereen die iets wil met kunst en cultuur, natuurbeleving of gewoon andere mensen wil ontmoeten. Voor mensen die dingen willen doen of gewoon even willen uitpuffen. Een mogelijkhedenplek waar je oog krijgt voor de maakindustrie en die steeds weer vorm krijgt in bottom-up processen waarbij iedereen uitgenodigd wordt om bij te dragen en waar naar iedereen geluisterd wordt.

## Biedt

Een mooie plek, midden in het groen. Waar je allerlei soorten mensen ontmoet en waar de gesprekken al snel over wezenlijke dingen gaan. Ruimte om iets te organiseren, vergaderingen, zzp-café en zzp-netwerk.

## Vraagt

Zodra de maatregelen het toelaten wil de Meentwerf het eetcafé op de vrijdag weer openen. Wil je meewerken als kok of cateraar, of meedenken bv. over inkoop neem dan contact op. Verder is de Meentwerk op zoek naar iemand voor de communicatie. Ook kun je je aansluiten bij het ZZP-netwerk (zie website) Voor ondernemers met passie voor hun vak, en aandacht voor mens- en milieuvriendelijk ondernemen. Dit netwerk is bedoeld om de zichtbaarheid te vergroten en elkaar te versterken. Er worden thema- en netwerkavonden georganiseerd. Het netwerk is nog in wording, met jou erbij wordt het nog leuker!

## Aanjager Lot Vermeer

Eén van de Founding Mothers van het gebroed. Was betrokken bij totstandkoming van de broedplaatsen in de graansilo’s in Amsterdam. Maakt met alle liefde tijd voor een goed gesprek over mensen bij elkaar brengen en betrekken. Weet alles over broedplaatsen, kunst en cultuur.

“De Meentwerf staat midden in een slaapwijk uit de jaren 70. In de 40 jaar dat die wijk er staat is de samenstelling volledig verandert. Vroeger gingen de bewoners ’s ochtends vroeg naar hun werk en kwamen thuis voor het eten. Nu zijn er veel zzp-ers op zolderkamertjes maar ontbrak het aan een plek om elkaar te ontmoeten. Wat dat betreft was het een schot in de roos.
Het is belangrijk dat de maakindustrie in de buurt te zien is. Kinderen moeten met hun klauwen in de aarde kunnen zitten. Kinderen kunnen behoorlijk vervreemd raken van de echtheid van dingen en dat geldt ook voor de moestuinen hier Die worden onderhouden door de kinderen van de naschoolse opvang. Groenten komt niet uit een fabriek, dat groeit zo.  We kunnen niet alles zelf in gang zetten maar we kunnen het wel faciliteren. Daarom is het ook  supergaaf dat mensen die mogelijkhedenplek ook zo ervaren. Door de buurt en bezoekers te bevragen wat zij nodig hebben, wat zij missen en vervolgens ook echt naar hen te luisteren blijven mensen betrokken.”

Meer over De Meentwerf? Via hun website!

Meer weten over broedplaatsen in Hilversum? Check ze allemaal.

Beeld: Margot Brakel

website: sbddesign.nl