Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Even voorstellen: Proeftuin De Buitenhof

26 augustus 2020

Rading 1b (net in Loosdrecht). Plek rond biodiversiteit. Vol van groen en gemeenschap. We hebben allemaal eten nodig en hebben graag bloemen op tafel. Hier halen wij dat het liefst. Zij breiden hun biodiverse imperium uit en geven steeds meer invulling aan een gemeenschappelijke educatieve tak. Hier leer je alles over biologische tuinderij, eten met respect voor de natuur en vind je tegelijk mogelijkheden om jouw informatie en vaardigheden te delen.

## Biedt

Een plek waar je alles kan leren over biodiversiteit, waar je je groenten oogst of leert hoe je bloemen plukt waarbij de bijen en de vlinders ook nog kunnen eten. Een plek die je ideeën geeft over hoe we met groen om kunnen gaan en je graag bijstaat in het verwezenlijken van een biodiverse leefomgeving.

## Vraagt

Mensen die anderen iets willen leren op het gebied van duurzaamheid. Om de loods om te bouwen tot proeftuin zal er flink geïnvesteerd moeten worden. De Buitenhof is dan ook op zoek naar mensen die een mooie plek zoeken om workshops te geven en zich willen verbinden aan deze plek door een voorinvestering te doen.

## Aanjager Wietse Bakker

De man met de korte broek, die zoveel met zijn handen in de aarde zit dat ze niet meer schoon te krijgen zijn. Een socialist in hart en nieren en een permanent zonnig humeur. De man die desnoods in zijn eentje beren van de weg afhaalt zodat iedereen vooruit blijft kunnen.

“ Door Corona zie je dat mensen om zich heen gaan kijken en denken van: “Wat gebeurt er eigenlijk met ons voedsel?” Het gaat er nu om dat mensen moeten zien dat we beter moeten gaan eten, dat is onze functie. We hebben nu meer productie, dat betekent extra werk.  Gelukkig waren er heel veel mensen die met corona thuis zaten.
Je kan wel de hele dag achter de computer zitten maar je krijgt er vierkante ogen van, je wordt er chagrijnig van, je zit de hele dag tegen je vrouw aan te kijken. Dat is niets dus die mensen, die willen gewoon weg, die willen buiten werken. Wij hebben daardoor onwijs veel vrijwilligers nu. Alles is in een soort van stroomversnelling. In 1 keer is het balletje wat harder opgeblazen en dat is leuk maar kan ook weer naar beneden gaan. Het schuift allemaal. Het is even kijken wat er gaat beklijven nu. Het is natuurlijk een korte koud water reactie die je nu hebt en dan heb je kans dat dat ook wel weer wegzakt, dat mensen dan denken het virus is weer voorbij.

Wij zijn een beetje Zwaan-kleef-aan, wie goed doet, goed ontmoet. We willen bouwen aan netwerken. Daarbij is het belangrijk dat je regionaal een netwerk hebt van mensen die hetzelfde doen maar ook om juist een netwerk te hebben van mensen die niet hetzelfde doen. Dat je mekaar weet te vinden als je wat nodig hebt. Iedereen heeft daarbij zijn eigen verantwoordelijkheden, zijn eigen handelen of eigen activiteit en die is voor dat gedeelte verantwoordelijk. Lukt het wel dan krijg je de credits, lukt het niet dan moet je iets anders proberen tot het wel lukt. Dus voor ons zou het heel goed zijn als er bij ons mensen komen die ook iets met de buitenruimte doen. Of dat nou is op het gebied van dingen in de tuin, compost maken, bloemen cursussen. Er kan van alles gebeuren. De combinatie van groen, workshop ruimte en een buiten is het unieke verkooppunt. En we hebben een parkeerplaats.”

Meer over Proeftuin De Buitenhof? Via hun website!

Meer weten over broedplaatsen in Hilversum? Check ze allemaal.

Beeld: Margot Brakel

website: sbddesign.nl