Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

PechaKucha Hilversum 2024

Tijdens PechaKucha Hilversum 2024 brengt een tiental sprekers hun inspirerende verhalen over duurzaamheid tot leven. Iedere spreker vertelt binnen 7 minuten over hoe zij de wereld een stukje mooier maken. Van duurzame ondernemers tot groene voorlopers, van lokale instanties tot Hilversumse burgerinitiatieven. De 17e editie van PechaKucha Hilversum is hét podium voor duurzame doeners!

Bestel hier je tickets

PechaKucha Hilversum biedt een platform om inspirerende ideeën te delen en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De sprekers hebben de afgelopen tijd training gehad om hun verhaal zo goed mogelijk in zeven minuten neer te zetten, volgens het unieke PechaKucha format. De avond wordt dit keer gepresenteerd door Geert Nijsen, met saxofoonmuziek door Lotte Krijnen tussen de verhalen door. De sprekers die hun duurzame verhaal zullen delen zijn:

Anne Oosterbaan

Samen gaan we voor een groen Hilversum met woningen voor iedereen. Maar hoe realiseer je dat met alle uitdagingen? Anne Oosterbaan is directeur bij De Alliantie en moeder van twee jonge kinderen Rijk (6) en Beer (4). Ze laat zich leiden door haar persoonlijke ervaring en haar eigen toekomstvisie om iedereen een duurzaam thuis te bieden.

Cor Simon

Wanneer je je tuin inricht zijn planten toch vaak een aankleding voor het oog. Cor Simon is landschapsarchitect en illustrator. Hij ontwerpt ecologische tuinen en geeft eco-wijken vorm. Hij pleit ervoor om groen vaker te gebruiken als het uitgangspunt bij het inrichten van Hilversumse tuinen. Vraagstukken als hoe de tuin ecologisch in de buurt past en welke rekening je kunt houden met lokale dieren houden hem dagelijks bezig.

Marcel Klever

“Hoe zou Dudok het hebben gedaan?”, een intrigerende vraag die collectief Dudok2050 bezighoudt. Marcel Klever is architect bij de denktank, een aantal samenwerkende professionals op het gebied van de leefomgeving. Hij verkent uiteenlopende ideeën die van Hilversum weer de groene stad van de toekomst moet maken. De kansen liggen voor het oprapen, wanneer je meer denkt zoals de visionaire architect en stedenbouwkundige.

Jacqueline van Oostveen

Een Hilversum waar voedsel, kleding en gebruiksvoorwerpen een tweede leven krijgen, dat is waar Jacqueline van Oostveen voor gaat. Geïnspireerd door de natuur zet ze zich in om te hergebruiken waar dat kan. Het zorgt nog weleens voor vreemde blikken wanneer ze in een container duikt, maar dat houdt haar niet tegen. Net zoals in de natuur heeft alles een plaats. Of zoals ze het zelf zegt, “Afval bestaat niet”.

Maggie Chun & Jolanda Kragten

De mode-industrie is nu verantwoordelijk voor zo’n 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Vrijwilligers Maggie Chun en Jolanda Kragten zetten zich in om die uitstoot te beperken. Met hun rondreizende tassen van Ketting Kledingruil Hilversum komt tweedehands kleding bij je thuis. Zo wordt tweedehands kleding ruilen een leuk spel, gemakkelijk aan huis en ook nog eens goedkoop. En onder de streep scheelt het een heleboel broeikasgassen!

Anita van Loon

Een uitvaart die past bij je duurzame en bewuste leven, het is een gesprek dat niet altijd makkelijk wordt gevoerd. Anita van Loon doorbreekt taboes en zet zich in voor duurzame initiatieven in de uitvaartbranche. Van de Hilversumse natuurbegraafplaats tot biologisch afbreekbare doodskisten. Als directeur van de Uitvaartstichting Hilversum voert ze je mee naar haar wereld, ‘de wereld van de groene dood’.

Wim Schaap

De toekomst van ons energienet verandert en dat zorgt voor vraagtekens. Wim Schaap is adviseur bij Gooi op Groen en begrijpt de uitdaging als geen ander. Nu we steeds meer afhankelijk worden van pieken en dalen in wind- en zonne-energie, moeten we dat verschil tussen vraag en aanbod zien te overbruggen. Wim verkent de antwoorden vanuit zijn ervaring.

Martine Boetje

Wonen in de Tuinstad is voor velen een droom! Toen Martine Boetje kwam wonen in de Havenstraatbuurt, was het groen echter ver te zoeken. Samen met bewoners zet zij zich in om de grijze buurt groener te maken. Daarbij kijkt ze naar speeltuinen vol leven en bewonersinitiatieven zoals tegelwippen.

Babs van Gisbergen

Na een moeilijke tijd eruit weer door, dat is een zware uitdaging. Babs van Gisbergen helpt met haar bedrijf Sociale Coöperatie Bloei verschillende Hilversummers met een uitkering om een nieuwe start te maken als ondernemer. Want doen wat je graag doet, dat zou iedereen volgens haar moeten kunnen doen.

Lotte Krijnen

Leven in balans met het milieu, zonder in te leveren op je plezier. Lotte Krijnen staat bekend als een positieve kracht voor duurzaam leven. Haar Hilversumse jaren vormden haar eigen leven en haar inspiratie voor anderen. Van een bad wat de planten water geeft tot optreden in tweedehands outfits, Lotte maakt het waar.

Pecha Kucha is Japans voor ‘geroezemoes’ en een vorm van presentatie. De spreker vertelt hierbij over een onderwerp, ondersteund door twintig plaatjes van ieder van twintig seconden. Zo schetst de presentatie in zeven minuten een sprekend beeld van de boodschap.

Ondernemer Toma Smit vertelde tijdens Pecha Kucha in 2022 over de impact van haar bio bloemen.
Ondernemer Toma Smit vertelde tijdens Pecha Kucha in 2022 over de impact van haar bio bloemen.

In Hilversum worden Pecha Kucha avonden al sinds 2012 georganiseerd met uiteenlopende thema’s door lokale initiatiefnemers. In 2022 en 2019 was Hilversum100 partner in dit evenement met het thema duurzaamheid, waarvan de presentaties online te vinden zijn. Nu neemt Hilversum100 de fakkel helemaal over, om meer mensen te kunnen laten zien waar Hilversum allemaal groen mee bezig is.

Houd de Hilversum100 Instagram, Facebook en nieuwsbrief in de gaten voor meer nieuws. Kaarten zijn nu verkrijgbaar via De Vorstin.

PechaKucha Hilversum 2024

13 juni 2024
20:00 – 22:15 uur

Locatie: De Vorstin
Kosten: €12 p.p.

Dit event is geweest.

website: sbddesign.nl