Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Soep en lezing: vrouwelijke wetenschappers die over het hoofd werden gezien

ONGEKEND – over vrouwelijke wetenschappers die over het hoofd werden gezien

Vrouwen leverden op alle terreinen van de natuurwetenschap cruciale bijdragen. Maar vaak gingen hun mannelijke collega’s met de eer strijken. De vrouwelijke wetenschappers raakten vergeten en ‘vielen’ uit de geschiedenis- en leerboeken.
Zoals bijvoorbeeld Alice Ball, zij ontwikkelde ruim honderd jaar geleden op Hawaii het eerste middel tegen lepra (dat daarna door haar baas geclaimd werd). Henrietta Leavitt bedacht de meetmethode die liet zien dat het heelal uitdijt, maar de telescoop werd vernoemd naar Edwin Hubble.

Margriet van der Heijden is natuurkundige en schrijft over wetenschap. Voor NRC en voor haar boek ‘Ongekend’ brengt zij vergeten vrouwelijke wetenschappers voor het voetlicht. Tegelijkertijd stelde zij zich de vraag: wat vertellen de levens van deze briljante, gedreven of eigenzinnige vrouwen over de positie van vrouwen in de wetenschap en in de maatschappij in de afgelopen drie tot vier eeuwen? En wat leren we hiervan voor het heden?

Kom luisteren in de Bibliotheek naar deze boeiende lezing van Margriet van der Heijden, die werkzaam is aan de TU-Eindhoven als hoogleraar wetenschapscommunicatie.

Soep & Lezing: om 19.00 serveren wij soep. De lezing begint om 19.30 uur.

Aanmelden

[Foto: Sacha de Boer]

Soep en lezing: vrouwelijke wetenschappers die over het hoofd werden gezien

15 maart 2023
19:00 – 21:00 uur

Locatie: Bibliotheek Hilversum, 's Gravelandseweg 55, 1217 EH Hilversum
Kosten: € 10,-

Dit event is geweest.

website: sbddesign.nl