Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Gezocht: Doeners voor meer groen in Hilversum-Oost

10 november 2021

Groen Kapitaal in de Buurt gaat aan de slag

Wie groene vingers heeft en een idee heeft hoe z’n buurt wel een oppepper kan gebruiken, kan van de gemeente Hilversum hulp én een budget krijgen. De gemeente wil inwoners zo stimuleren om hun eigen buurt te ‘vergroenen’. Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van het programma Groen Kapitaal in de Buurt. Op dinsdag 16 november 2021 organiseren de initiatiefnemers een online brainstormavond voor bewoners uit Hilversum-Oost. De ingebrachte ideeën werken ze vervolgens uit samen met het team van Groen Kapitaal in de Buurt tot concrete plannen waarmee bewoners aan de slag gaan.

Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt én de gezondheid van de bewoners. Bloembakken, bloeiende planten in de perken en boomspiegels maakt het straatbeeld al fleuriger. Bewoners van Hilversum-Oost worden uitgenodigd om van de buurt een ontmoetingsplek te maken. Tuinieren buiten je eigen tuin levert veel voordelen op. Zo is er meer contact met de buren, de omgeving wordt aantrekkelijk voor wilde bijen, vlinders en vogels en het maakt de straat beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Meer groen in de straat helpt bijvoorbeeld tegen verdroging, het zorgt voor extra opvang van water en minder hittestress.

Over Groen Kapitaal in de Buurt

Groen Kapitaal in de Buurt is een programma van Landschap Noord-Holland, IVN Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Deze organisaties zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Hilversum is samen met Alkmaar en Zaanstad de eerste gemeenten waar Groen Kapitaal in de Buurt uitgevoerd gaat worden. De provincie Noord-Holland is als financier ook erg betrokken. Gedeputeerde Esther Rommel: “Dit programma sluit goed aan bij het provinciale Masterplan Biodiversiteit. Voor de uitdagingen op het gebied van klimaat en groene leefomgeving is het alle hens aan dek. Daarom willen we komende jaren nog meer mensen betrekken bij groen; Dat doen we met groene burgerinitiatieven en door jongeren op te zoeken en enthousiasmeren voor hun groene leefomgeving.” Klik hier voor meer informatie over dit programma en de aanmeldpagina.

Tekst: Eva Froger

website: sbddesign.nl