Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Godelindeschool in actie

24 december 2023

Sponsorloop voor dak- en thuislozen en 10.000 bloembollen voor Heksenweitje

Traditiegetrouw komt de Godelindeschool ook dit jaar weer in actie voor een mooier én groener Hilversum. In september was er de sponsorloop om geld in te zamelen voor Hilversummers die het minder gemakkelijk hebben. Een maand later hielp groep 7 van juf Does met het planten van 10.000 bloembollen aan de rand van het Heksenweitje.

“Dat er geen tijgers in huis zijn!” roept een kleuter in de groep van juf Rieneke enthousiast. Wethouder Gerben van Voorden is even van zijn stuk gebracht. Het geld dat leerlingen van de Godelindeschool ophalen met de sponsorloop gaat dit jaar naar vier maatschappelijke organisaties. ‘Zorg voor elkaar’ is het centrale thema.
De wethouder is op bezoek om hierover te vertellen, maar in groep 1 springt het gesprek over een veilig thuis alle kanten op. Van Voorden herpakt zich snel en weet de jonge leerlingen uiteindelijk mee te geven dat ‘de centjes ook gaan naar kinderen die op schoolreisje willen en dit zelf niet kunnen betalen’.

Acht rondjes

De oudere leerlingen begrijpen beter waarom zij een week later het vuur uit de sloffen moeten lopen. Groep 8 van meester Giskes luistert aandachtig en de leerlingen zijn serieus en stil wanneer Gerben benadrukt dat ‘niemand in Hilversum wordt buitengesloten’. “Wie gaat er voor de acht rondjes?”, vraagt de wethouder tot slot aan de klas. Acht vingers priemen de lucht in.

“Na overleg met de gemeente Hilversum hebben wij ervoor gekozen om geld in te zamelen voor meer groen bij Keerpunt Zuid, een woonproject voor dak- en thuislozen, de Stichting VoorleesExpress en een schoolreisje naar Oud Valkeveen”, licht directeur Anita van Kesteren, later toe. “Ook gaat een gedeelte van de opbrengst naar een educatieprogramma voor ouders over weerbaarheid en omgaan met geld.”

Sinterklaasactie

De sponsorloop is het startschot voor het nieuwe jaar, maar niet het enige wat de school doet om geld in te zamelen, benadrukt de directeur. “We hebben het hele jaar door activiteiten. Zo verkopen leerlingen tijdens de Sinterklaasactie speelgoed dat zij eerder hebben ingeleverd. Vlak voor de zomervakantie tellen we alle bedragen bij elkaar op en overhandigen wij officieel de cheque aan de gemeente.”
Vorig jaar was ‘groen’ het thema en leverden de inspanningen van leerkrachten en leerlingen een bedrag van rond de 12.000 euro op.

10.000 bollen

Een groener Hilversum is ook dit jaar een belangrijk onderwerp voor de school aan de Mozartlaan, zo blijkt. Want ruim een maand na de sponsorloop komt stipt om kwart voor negen groep 7 van juf Does het Heksenweitje oplopen. De missie voor vandaag? 10.000 stinzenbollen planten aan de rand van het veld voor de kinderboerderij.

De leerlingen en vrijwilligers uit de buurt hebben geluk. Het is een mooie, windstille en zonnige herfstochtend. Mistflarden zweven geheimzinnig boven het weitje van de heksen. Hoe die naam ontstaan is, blijft overigens een raadsel.
Juf Does stuurt de helft van de klas naar de kinderboerderij voor een tekenopdracht, de andere leerlingen mogen beginnen met planten. Guus Warringa, voorzitter van Buurtvereniging Trompenberg Oost, verdeelt de kinderen in verschillende plantgroepen. “Wie wil de sneeuwklokjes doen?” Een aantal scholieren steekt enthousiast de hand op en loopt mee met vrijwilliger Tom.

Beheerplan

De voorzitter vertelt dat de buurtvereniging ecologen van het Landschap Noord Holland heeft gevraagd een beheerplan voor het groengebied tussen het Mediapark en de bebouwde kom op te stellen. “Daaruit komt naar voren dat het planten van stinzenbollen, zoals sneeuwklokjes, knikkende vogelmelk, wilde hyacint, bosanemoon en vingerhelmbloemen, enorm helpt”, legt hij uit. “Er zijn veel bijen en vlinders die vroeg in het voorjaar vliegen. Voor deze soorten zijn lentebloeiers een belangrijke voedselbron.”
Tot grote opluchting van Guus heeft de gemeenteraad voor de zomervakantie een motie aangenomen met de strekking dat er niet gebouwd wordt op het Heksenweitje. “Ook helpt de lokale politiek ons met het beheer. De 10.000 bollen hebben we aangeschaft met subsidie van de gemeente Hilversum.”

Sneeuwklokjes

De vrijwilligers, actieve buurtbewoners in Trompenberg Oost die samen het Heksenweitje onderhouden, proberen ondertussen groep zeven in het gareel te krijgen. Het idee is dat de kinderen de bollen in vijf verschillende vakken planten. In groepjes beginnen ze enthousiast met graven. Sommige leerlingen storten zich op de grond, andere zijn wat voorzichtiger met hun kleren. Voor Olivier is het de eerste keer dat hij de sneeuwklokjes plant. Robin weet niet zeker of hij al eerder bollen heeft geplant. “Misschien toen ik jong was?”
Guus Warringa neemt ondertussen een kijkje bij de groepjes leerlingen en is blij met alle hulp. “Het is leuk dat de leerlingen zo betrokken zijn. Hopelijk komen de bollen volgend jaar op en zien we hier een tapijt van kleurige bloemen.”

Dit artikel verscheen eerder in Kijk op jouw wijk  Noordwest, december 2023

Tekst: Koosje de Beer   |   Beeld: Koosje de Beer en Fred Pangemanan

website: sbddesign.nl