Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Gooische Bierbrouwerij brouwt het Beste Bier van Nederland

25 november 2023

Gooische Bierbrouwerij brouwt Beste Bier van Nederland

Gooisch Zwart, één van de bieren van de Gooische Bierbrouwerij, is verkozen tot Beste Bier van Nederland. Het bier scoorde het beste van alle gouden medaillewinnaars op de Dutch Beer Challenge. 150 Nederlandse brouwerijen streden dit jaar om de titel met meer dan 500 bieren.

Het Hilversumse bedrijf lanceerde in 2012 hun eerste bier. Sindsdien is het assortiment uitgebreid met ruim vijftien verschillende smaken. Op het etiket staat nog altijd de herkenbare gouden chihuahua met vleugels en hun motto in Latijn, vertaald als “klein maar dapper”.

Het Gooisch Zwart is één van twee de bieren waar het bedrijf mee ontstond. Donker van kleur, licht van smaak en ideaal voor bij het eten volgens de brouwer. In eerdere jaren viel het Schwarz bier ook al in de smaak bij de jury, maar de titel Beste van Nederland liet nog op zich wachten. Juist dit jaar overwoog de Hilversumse brouwer nog om dit bier uit de schappen te halen om plaats te maken voor nieuwe smaken. Met de prestigieuze prijs op zak zal dat niet snel gebeuren.

De brouwerij zet zich sinds hun ontstaan in om de ecologische voetafdruk van het brouw proces te beperken. Ze werken zo veel mogelijk met grondstoffen van dichtbij en proberen het aantal kilometers per liter bier laag te houden. Zo gebruiken ze Sint Jans rogge uit Laren en ook Wijngaard Zonnestraal levert druiven voor een jaarlijks speciaalbier. De mouten en hoppen komen van Nederlandse boerderijen met enkele leveranciers in België en Duitsland voor de unieke smaak. Ook de labels op het flesje zijn klein gehouden, om afval te beperken. Met hun brouwerij in horecagelegenheid Mout is de reis van vat tot glas zo kort mogelijk gemaakt.

Tekst: Erwin de Swart   |   Beeld: Gooische Bierbrouwerij

website: sbddesign.nl