Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Gratis energiebesparingsadvies voor 5000 woningeigenaren én huurders

12 oktober 2021

De gemeente Hilversum en de lokale energiecoöperaties HilverZon en HET slaan de handen ineen om 4000 huurders en 1000 woningeigenaren te bereiken met gratis en onafhankelijke energieadvies. Nieuw is dat niet alleen woningeigenaren, maar ook huurders kunnen profiteren van de zogenoemde RREW-regeling.

Aanmelden? hilversumbespaart.nl

De Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) is bedoeld om huurders en eigenaar-bewoners te stimuleren energie te besparen in hun woning. Huurders hebben andere wensen en mogelijkheden dan woningeigenaren. De energiecoöperaties hebben daarom samen met de gemeente een breed verduurzamingsaanbod samengesteld, waarbij iedereen kan aanhaken.

Workshop of Challenge Energiebesparing

Huurders die meedoen hebben drie mogelijkheden waaruit zij kunnen kiezen. Zij kunnen de workshop Energiebesparing volgen, meedoen met de Energy Challenge of de Energieconciërge bij hen thuis laten langskomen, legt Sabine Leijgraaf uit. Sabine coördineert namens HilverZon alle activiteiten binnen de RREW-regeling voor huurders.

De workshop duurt ongeveer een uur (avond) en is interactief. Sabine: “De deelnemers krijgen niet alleen informatie over hoe je energie én geld kunt besparen, ons gedrag is ook een belangrijke factor. Gedrag heeft invloed en dan is het handig om met elkaar duurzame tips uit te wisselen: hoe doe jij dat?”

Voor wie opziet tegen een workshop op locatie is er de ‘Energy Challenge’. Dit is een online variant op de workshop. In een whatsappgroep worden deelnemers uitgedaagd energiezuinig te leven.

Energieconciërge

Als derde mogelijkheid kunnen huurders kiezen voor de Energieconciërge. Deze klusjesman of -vrouw geeft tips om energiezuiniger te leven, en brengt ook besparingsproducten als radiatorfolie direct in de woning aan.

Sabine: “Voor mensen met een kleinere beurs is verduurzamen niet het eerste waar zij aan denken. Dat is zonde, want vaak kunnen zij door hun leefwijze iets te veranderen veel geld besparen. Huurders zijn voor de gemeente een belangrijke doelgroep. Het doel is om in een jaar tijd 4000 huurders met dit RREW-aanbod te bereiken.”

Deze RREW-actie loopt een jaar. We werken per wijk en starten in Noord-Oost. Houdt u de media in de gaten. We laten weten welke huurders/welke volgende wijk over ongeveer drie maanden een oproep krijgt om zich aan te melden.

Energiecoach

Woningeigenaren kunnen ook dit jaar voor gratis en onafhankelijk energieadvies terecht bij de Energiecoach, thuis of online. Ook deze inzet krijgt een impuls dankzij de RREW-subsidie die de gemeente toekent, stelt Erik de Lange, coördinator van de Energiecoaches. “Wij hopen zeker 1000 Hilversumse woningeigenaren van advies te voorzien in de looptijd van de regeling. Ook kunnen zij een offerte voor werkzaamheden door ons laten checken op duurzaamheid.”

Tegoedbon van 70 euro voor iedereen die aanhaakt

Als kers op de taart krijgen huurders en woningeigenaren die meedoen met de workshop, de challenge of een energieadvies krijgen van de Energieconciërge of Energiecoach een tegoedbon ter waarde van 70 euro. Hiermee kunnen zij energiebesparende producten kopen.

foto: Energiecoaches en Energieconciërges willen komend jaar 5000 Hilversummers bereiken.

Tekst: HilverZon   |   Beeld: HilverZon

website: sbddesign.nl