
Groen bewonersinitiatief in de Raafstraat/Liebergerweg
Bewoners van de Liebergerweg en de Raafstraat zetten zich samen in voor meer groen in de buurt. Initiatiefnemer Ruben Westenbroek vertelt waarom hij hiermee is begonnen, hoe hij het heeft aangepakt en wat de resultaten tot nu toe zijn. “Mooi om te zien is dat we door dit groene initiatief verbinding hebben gekregen tussen de bewoners.”
In de zomer 2023 las ik een artikel in de Gooi en Eembode over subsidie die de gemeente zou kunnen geven over het vergroenen van de openbare ruimte. Dit initiatief was bedacht om de verwarming van de aarde op lokaal niveau een halt toe te roepen. De slogan: ‘Tegel eruit, groen erin’ en ‘het nationale tegelwippen’.
Dat was voor mij een een mooi signaal en bracht mij op goede ideeën. Ik ben met dit artikel naar een even bewogen buurman gegaan, om te kijken of ik hem ook enthousiast kon krijgen. Samen zijn we onze buren met ons idee gaan benaderen.
Tussen de Raafstraat en de Liebergerweg loopt een gangetje dat grenst aan de achtertuinen van de Liebergerweg en het plein met de huizen van de nieuw gebouwde Raafstraat. In de zomer staat de zon op de muurtjes aangezien het gangetje op het zuiden staat en kan de temperatuur hier hoog oplopen. Kortom: veel bakstenen, weinig groen.
Het idee was om bij 4 muren 3 × 3 stoeptegels te verwijderen, de bodem te verrijken en groen aan te planten. Mooie klimplanten die bloeien in de zomer en veldbloemen in combinatie met bloembollen.
Wij hebben in de zomer van 2023 de gemeente aangeschreven over ons groene initiatief. Ondertussen alle buren even enthousiast gekregen om gezamenlijk deze planten in de grond te zetten en te onderhouden. Dat is goed gelukt!
De start
In het voorjaar van 2024 zijn wij van start gegaan met beplanting van het desbetreffende gangetje. Verschillende soorten clematissen, kamperfoelie, passiebloem en jasmijnen geplant tegen een bouwraster dat we gezamenlijk met buurtbewoners tegen de muren hebben bevestigd. De bodem hebben we ingezaaid met veldbloemen en we hebben lavendel geplant. Daarbij hebben we op kniehoogte insectenhotels aan de rasters bevestigd.
In het najaar hebben we er tulpenbollen bijgezet die we gehaald hebben op Texel bij de Razende Bol. Ook hebben we op de lege plekken van de rasters mooi gekleurde metalen vlinders bevestigd wat het geheel een gezellig en speels uiterlijk geeft.
Meer bomen
Het volgende plan was dat we graag bomen op het plein bij de Raafstraat wilden zien.
Deze voorzien in de zomer het nodige schaduw, ideaal om het klimaat op het plein te beheersen. Bovendien wordt iedere boom die je plant een natuurlijke waterput tijdens de hevige regenbuien die we in Nederland kennen. Prunus fruitbomen hebben mooie geurende bloesem en zijn ook goed te onderhouden.
Bovendien geven ze vruchten waar we gezamenlijk als buurtbewoners weer wat mee kunnen doen. Dit wordt tevens in dank afgenomen door de nodige insecten.
De gemeente vond dit een mooi initiatief en dus hebben we het plein kunnen voorzien van 4 appelbomen, 4 perenbomen en 2 pruimenbomen.
We hebben in maart 2025 het gangetje voorzien van 3 mezenkasten, 2 mussenkasten en een vleermuizenkast. Het leuke is dat dit voorjaar koolmezen al een van de kasten in gebruik hebben genomen. Het plan is tussen de bewoners ontstaan om het aantal kasten verder uit te breiden. Met dit groene bewonersinitiatief wordt dus ook de biodiversiteit bevorderd in onze wijk.
Door dit groene initiatief hebben we verbinding gekregen tussen de bewoners van de Raafstraat en de Liebergerweg. Om de beurt geven we de planten en bomen water op de warme zomerdagen. Er heerst saamhorigheid en sociale controle en we zijn geïnteresseerd in elkaar geworden.
Gezamenlijk zijn we bewust en doen we aan klimaatbeheersing. Ondertussen groeien er nieuwe groene initiatieven onder de buurtbewoners.