Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Nieuw Fairtrade kernteam in Hilversum

23 oktober 2023

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, maatschappelijke organisaties, bedrijven en lokale overheid individueel en gezamenlijk voor meer eerlijke handel. Maar ook op vele andere manieren kunnen individuele of groepen burgers een bijdrage leveren om Hilversum een nog sterkere Fairtrade Gemeente te maken.

Ontstaan van de campagne in Nederland

De Stichting Fairtrade Gemeente Nederland is eind 2015 opgericht door ontwikkelingsorganisatie ICCO/Kerk in Actie, Stichting Max Havelaar en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De drie organisaties waren in 2007 de initiatiefnemers van de Nederlandse Fairtrade Gemeente campagne, in navolging van de in 2000 in Engeland gestarte internationale campagne Fairtrade Towns. Goes en Groningen waren in 2009 de eerste twee Fairtrade Gemeenten. Inmiddels zijn er meer dan 80 deelnemende gemeenten. Eén daarvan is Hilversum.

Waarom is Fairtrade belangrijk?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Met het Fairtrade keurmerk op de toegangsborden van onze stad laten we zien dat we in verbinding staan met deze boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. We zetten ons in voor eerlijke handel en Fairtrade doorbreekt de vicieuze cirkel waarin veel boeren verkeren door standaarden te zetten die de boeren de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen.

Hilversum is sinds 2017 Fairtrade gemeente en sinds deze zomer is er een nieuw kernteam opgestaan dat in kaart brengt welke bedrijven, horeca, kerken, organisaties, winkels en supermarkten nog steeds en misschien wel nieuwe Fairtrade-partners zijn. Dat zijn nu zo’n 100 Fairtrade partners die binnenkort op de kaart worden gezet. Regelmatig wordt een Fairtrader in het zonnetje gezet, zoals bijvoorbeeld biologische delicatessenwinkel ONS. Samen met partners in de stad organiseren ze activiteiten, zoals een wereldmaaltijd samen met en voor Oekraïners.

Aanmelden

Gebruikt jouw onderneming, organisatie of bedrijf Fairtrade of duurzame producten? Denk bijvoorbeeld aan het schenken van Fairtrade koffie en thee op de bedrijfsvloer. Meld je dan nu aan en zet jouw bedrijf op de kaart. Wil je meedoen met het kernteam? Laat je naam hier achter.

Tekst: Rigo Stegeman en Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Fairtrade Hilversum

website: sbddesign.nl