Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Hilversum100 Challenge 2017

10 oktober 2017

In 2017 is Hilversum100 is gestart als aanjager van het besparen van 100 Kiloton CO2 in 2020. Daarom werden er in 2017, 2018 en 2019 Hilversum100 Challenges gehouden – voor actieplannen om Hilversum groener, gezonder én duurzamer te maken. De meest concrete en uitvoerbare plannen maakten jaarlijks kans op een pot met € 30.000 aan prijzengeld én advies-uren om het plan uit te voeren.

In 2017 ontving de jury van de Hilversum100 Challenge 49 inzendingen. In 2018 waren het er 36 waarop 667 publieksstemmen werden uitgebracht. In 2019 20 inzendingen met 1197 internetstemmen. Uitgebreide plannen waarvoor onderzoek is gedaan en samenwerkingspartners zijn geworven. Compacte plannen ingebed in en onderdeel van andere plannen. En minder uitgewerkte plannen die met inspirerende bevlogenheid de jury probeerden te verleiden.

Prijzengeld € 30.000 per jaar
De jury’s hebben alle drie de jaren met veel plezier alle plannen bekeken. Om vervolgens te verzuchten dat er meer dan € 30.000 nodig is om alle goede inzendingen mogelijk te maken. Toch zijn de jury’s trots dat zij de toppers onder de ingezonden plannen ‘een financieel steuntje in de rug’ hebben kunnen geven.

De gemeente Hilversum stelde het prijzengeld van € 30.000 beschikbaar. In 2017 en 2018 waren er een grootste prijs van € 10.000, meedere prijzen van € 5.000 en € 2.500 en een publieksprijs. Daarnaast hebben Rabobank Gooi en Vechtstreek, Tomin Groen en Degree-n prijzen beschikbaar gesteld. In 2019 waren er juryprijzen van € 5.000 (vier maal), € 3.500, € 2.500, € 1.000 en een Rabo Duurzaam Wonen prijs van € 1.000. Daarnaast twee publieksprijzen van € 2.500 en € 500.

Hieronder de prijswinnende inzendingen van 2017

Ledmasten bij voetbalvereniging Altius

Voetbalvereniging Altius won in de Hilversum100 Challenge €5.000 voor het verduurzamen van het clubhuis. “Het vorige bestuur is begonnen met het in kaart brengen van wat we het beste kunnen aanpakken. Warmtepanelen en led-lichtmasten zijn de eerste punten op ons verlanglijstje. Het prijzengeld hebben we deels besteed aan het uitvragen en beoordelen van offertes voor de ledmasten.” aldus voorzitter Peter Vroege. “Als het voetbalseizoen op de rails staat gaat het huidige bestuur hiermee verder.”

Stroomproducent: de hockeyclub HMHC

De Hilversum100 Challenge was het laatste zetje dat de hockeyers van HMHC nodig hadden. “We wonnen voor € 5.000 aan nano infrarood warmtepanelen van Degreen-N en dat smaakte naar meer duurzaamheid.” Bestuurslid Mischa Pohlmann vertelt verder: “We willen meer stroom opwekken dan we nodig hebben. Dus we gaan energie teruggeven. Eind 2019 willen we de lichtpalen op de velden vervangen door exemplaren met led’s, zonnepanelen en windturbines. We zijn nu druk met vergunningen en financiering.”

Groen Schoolplein bij GBS De Wegwijzer

Eén van de winnaars van de Hilversum100 Challenge in 2017, GBS De Wegwijzer, wil het schoolplein vergroenen. Directeur Erik Verbeek: “Ons actieplan bestaat uit het aanleggen van grindputten, organiseren van betere afwatering, minder massief maken van de bestrating en een groenstrook waar leerlingen bloemen en groenten kweken. Het leuke is, dat van het één altijd het andere komt. Met plannen voor raamisolatie en zonnepanelen is de school vrolijk bezig om in de kopgroep van groene monumenten te komen.”

Eco-school: KinderCampus

“Op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid in 2017 tekende het ecoteam van de KinderCampus als eerste school in Hilversum hun Eco-Schools startverklaring. Van hun prijs installeerde zij een monitor in de hal, zodat iedereen de opbrengst van de zonnepanelen kan volgen. Ieder jaar besteedt de school aandacht aan duurzaamheid in de organisatie en in het lesprogramma. Het ecoteam heeft dan ook een zilveren Eco-Schools-certificaat binnengesleept!” vertelt Maya Heinsbroek die de Hilversum100 Scholenprijs begeleidde.

Bethlehemkerk: duurzame kerk

Gemeentelid en initiatiefnemer Jogchum Kooi houdt zich al jaren bezig met duurzaamheid. “Toen de verduurzaming van de Bethlehemkerk in beeld kwam, opperde ik dat het misschien ook wel tijd werd voor zonnepanelen en een collectief gedeeld zonnedak van HilverZon. Daarnaast maakte ik me sterk om van de kerk de eerste ‘Groene Kerk’ van Hilversum te maken. Dit is in 2019 gerealiseerd mede door de prijs van € 5.000 aan nano infrarood warmtepanelen van Degree-N.”

Banden op spanning: besparen op het Media Park

Band op Spanning controleert de bandenspanning van autobanden. Wanneer een auto een te lage bandenspanning heeft, verbruikt hij namelijk veel meer brandstof. “In februari 2018 hebben we in totaal 425 auto’s op het Media Park gecontroleerd waarmee duizenden liters brandstof en heel veel kilogrammen CO₂-uitstoot zijn bespaard.” laat Laurens Drogendijk ons weten. “Iedereen was enthousiast en na hun werkdag bleven ze gerust even wachten om hun banden te laten oppompen.”

Voetafdruk: CO2-reductie in competitievorm

Eind 2017 hebben Joost Bennekers en Laura Moningka Hilversummers uitgedaagd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. “De startscan leerde dat de 100 deelnemers het al iets beter doen dan het landelijke gemiddelde: hun voetafdruk was zo’n 4,8 hectare per persoon. Er volgden 40 dagen vol tips & tricks om milieubewuster te leven. Die 40 dagen zijn net lang genoeg om wat in je gedrag te veranderen: gemiddeld hebben de deelnemers nog eens een halve hectare van hun voetafdruk afgesnoept.”

Geboortebos: publieksprijs 2017

Op de Hilversum100 Dag van de Duurzaamheid vraagt de jury drie inzenders hun plan te pitchen. De zaal stemt en de zaalprijs gaat naar Rootswood van Foka Visser. “Ik wil alle nieuwboren Hilversummers een boom geven en als de kinderen en bos samen groter groeien allerlei educatieve dwarsverbanden leggen.” Het zoeken naar een stukje Hilversumse grond heeft langer geduurd dan gehoopt, maar het ‘geboortebos’ gaat er vast komen. Hilversum100 wacht vol verwachting.

Energiefietsen: fietsend je laptop of mobiel opladen

“Van hun Hilversum100-prijs hebben leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium een hometrainer die stroom opwekt gekocht. Tweede klassers hebben in groepjes experimenten gedaan. Eén van de groepjes onderzocht wat je kan opladen met een week lang elke dag 10 minuten energiefietsen. Wat blijkt: je kan er geen computer van laten werken maar wel een laptop of 6 telefoons mee opladen.” Zo vertelt Maya Heinsbroek van Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek die scholen begeleidde bij het besteden van hun prijs.

Bouwkringloopwinkel 

“Die cheque van € 10.000 was fijn, maar niet het belangrijkste van de Challenge. Het netwerk heeft ons een kickstart gegeven. Alleen al op de uitreiking kwam ik met een aantal sleutelfiguren in ’t Gooi in contact waardoor we snel konden schakelen.” Aldus de hoofdprijswinnaar Gijsbert Jansen van de Hilversum100 Challenge in 2017. “De businesscase voor een bouwkringloopwinkel in Hilversum, Naarden en/of Almere is gemaakt. De Tomingroep experimenteert en kijkt hoe het loopt in Hilversum en Naarden. In Amersfoort loopt de eerste bouwkringloopwinkel bijzonder goed.”

Gasvrij & Blij

Xander Mooibroek won zelfs twee prijzen. “Daardoor kon ik eind 2018 deelnemen aan de acht bijeenkomsten van de Rabo miniMaster Sociaal Ondernemen.” Ondertussen verbeterde Xander vanuit zijn onderneming Exalius het prijswinnende plan met hulp van innovatie-adviseurs van de provincie Noord-Holland. “Inmiddels werken vijf partners samen aan de website ‘Gasvrij & Blij’ van waaruit wij woning-eigenaren ondersteuning op maat gaan geven. Voor het eerste kwartaal 2020 staan enkele pilots (ook in Hilversum) gepland.”

Tekst: Roos de jager   |   Beeld: Margot Brakel

website: sbddesign.nl