Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Hilversum100 Challenge 2018

10 oktober 2018

In 2017 is Hilversum100 is gestart als aanjager van het besparen van 100 Kiloton CO2 in 2020. Daarom werden er in 2017, 2018 en 2019 Hilversum100 Challenges gehouden – voor actieplannen om Hilversum groener, gezonder én duurzamer te maken. De meest concrete en uitvoerbare plannen maakten jaarlijks kans op een pot met € 30.000 aan prijzengeld én advies-uren om het plan uit te voeren.

In 2017 ontving de jury van de Hilversum100 Challenge 49 inzendingen. In 2018 waren het er 36 waarop 667 publieksstemmen werden uitgebracht. In 2019 20 inzendingen met 1197 internetstemmen. Uitgebreide plannen waarvoor onderzoek is gedaan en samenwerkingspartners zijn geworven. Compacte plannen ingebed in en onderdeel van andere plannen. En minder uitgewerkte plannen die met inspirerende bevlogenheid de jury probeerden te verleiden.

Prijzengeld € 30.000 per jaar
De jury’s hebben alle drie de jaren met veel plezier alle plannen bekeken. Om vervolgens te verzuchten dat er meer dan € 30.000 nodig is om alle goede inzendingen mogelijk te maken. Toch zijn de jury’s trots dat zij de toppers onder de ingezonden plannen ‘een financieel steuntje in de rug’ hebben kunnen geven.

De gemeente Hilversum stelde het prijzengeld van € 30.000 beschikbaar. In 2017 en 2018 waren er een grootste prijs van € 10.000, meedere prijzen van € 5.000 en € 2.500 en een publieksprijs. Daarnaast hebben Rabobank Gooi en Vechtstreek, Tomin Groen en Degree-n prijzen beschikbaar gesteld. In 2019 waren er juryprijzen van € 5.000 (vier maal), € 3.500, € 2.500, € 1.000 en een Rabo Duurzaam Wonen prijs van € 1.000. Daarnaast twee publieksprijzen van € 2.500 en € 500.

Hieronder de prijswinnende inzendingen van 2018

Snuffelfiets: met meetkasten Hilversum door

“We zijn bezig om al fietsend de luchtkwaliteit in heel Hilversum te meten en op internetkaarten te laten zien. Na pilots in Utrecht hebben we de meetkastjes in overleg met het RIVM van betere zwitserse sensoren voorzien” vertelt Jan Willem Smeenk van Sodaq. “Er zijn 500 meetkastjes in productie en eind september rijdt fietskoerier GreenSpeed met meetkastjes door Hilversum. Om te beginnen een maand. Het is de bedoeling dat drie knuffelfietsen een jaar lang de Hilversumse luchtkwaliteit meten.”

Gelijkstroomhuis: besparen en toch comfort in huis

“Je kan tot 70% besparen als je een lamp of apparaat rechtstreeks aansluit op zonnepanelen. In ons Gelijkstroomhuis op de Veluwe hebben we twee panelen. Hierop draait alle verlichting en elektronische apparatuur op 12 Volt en keukenapparaten en gereedschap op 24 Volt.” Evert de Bruin won met zijn plan voor een demonstratie stro-leemhuis op gelijkstroom de hoofdprijs, de publieksprijs en een Degree-n warmtepaneel. Evert maakt een mobiel demo-huis. Wie komt er helpen bouwen?

Eerlijk winkelenroute langs 37 adresjes

“Eerlijk Winkelen kan in Hilversum in 37 winkels. Met het prijzengeld hebben we de route en de website Eerlijk Winkelen Hilversum geactualiseerd.” vertellen Gonny en Jitske van Sus & So wanneer ze gevraagd worden naar de voortgang met het besteden van het prijzengeld. “Begin november verschijnt er een vernieuwde uitvouwbare routefolder op creditcard formaat zodat deze altijd in de portemonnee mee te nemen is en zelfs tijdens het winkelen voor eerlijke inspiratie kan zorgen.”

CV op orde: bespaar op je stookkosten

“Het beter afstellen van je centrale verwarming kan 20% aan stookkosten schelen. Wij willen techneuten-uit-de-wijk verzamelen die de cv’s van hun minder technische buren beter kunnen afstellen. Cv-ketels staan vaak nog op de fabrieksinstelling van 90 graden, terwijl de meeste woningen aan 60 graden voldoende hebben. Daarnaast kun je veel besparen door radiatoren waterzijdig in te regelen.” Dirk Beugelaar van werkgroep Veilig Werken is dit met € 2.500 mogelijkmaakgeld aan het opzetten.

’t Melkhuisje: verlicht van stookkosten

De jury kon de aanvraag voor duurzame ledverlichting niet honoreren maar vond het leuk om met hulp van Degree-n een 125 jaar oud instituut als tennisvereniging ’t Melkhuisje wat warmte te geven en toch alvast wat verlichting. Van stookkosten. Dus ontving ’t Melkhuisje een nano infrarood warmtepaneel. En Jean-Paul Duurland, bestuurslid en inzender, heeft inmiddels beter nieuws. “We hebben subsidie ontvangen om de baanverlichting te vervangen door led’s en er komen zonnepanelen bij.”

Wormenhotel

Initiator en bewoner van de Moerbeilaan Herman Vijlbrief vond dat het tijd was voor een nieuw hotel in Hilversum. “In het Wormenhotel zetten tijgerwormen koffiedrab, theezakjes, aardappelschillen en eierschalen uit de buurt om in compost voor de buurt. Het Wormenhotel draagt én bij aan de verlaging van CO₂-uitstoot én zorgt ervoor dat buren van verderop uit de straat elkaar leren kennen. Met het prijzengeld hebben we ons Wormenhotel gekocht. Tomin Groen hielp ons met ophalen en plaatsen.”

Strontvlieg: besparen een kwestie van zindelijkheid

Project Strontvlieg. Onder deze opvallende naam organiseren Ynske Betlem en Melissa van Wengerden informatieavonden. “Ontmoetingen tussen mensen die nieuwsgierig zijn naar wasbare luiers, nog stoeien met wasbare luiers en verloskundigen met wasbare luier-ervaring. Met wasbare luiers bespaar je enorm. Op plastic afval, op euro’s en ook op CO₂-uitstoot. En met onze aanpak is je kind nog eerder zindelijk ook.” Omdat je áltijd bij klein moet beginnen, kende de jury dit plan een geldprijs van €4.500 toe.

Chef het samen: jong geleerd

“Slechts 1% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente. Tegelijkertijd eten ze jaarlijks hun eigen gewicht in suiker, nemen ze te veel zuivel en een flinke hoeveelheid (bewerkt) vlees. Niet gezond. En ook niet duurzaam.” Daarom ontwikkelde Laura Emmelkamp van Keet Smakelijk het Chef Het Samen Kookdiploma: “Daarmee leren we kinderen in vier weken minimaal zes gerechten bomvol groente koken.” In 2019 zijn er samen met De Natuurkeuken 35 jonge Hilversumse chefkoks opgeleid.

Energiegluren bij je buren

Gluren bij de buren: op ‘energieavonden’ vergelijken buren hun energierekeningen met elkaar en dat zorgt vaak voor verrassingen én goede gesprekken. “De energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) faciliteert deze gesprekken en geeft advies over hoe deze rekening verder omlaag kan. We zijn blij dat de jury veel potentie in deze energieavonden ziet en ons beloonde  met de Early Bird-prijs.” Daarnaast ontvingen Jeroen Pool en Marike Boersma ook de Burenprijs van Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Eénpitters in de Meent 

“Bouwcoöperatie Hilversumse Meent Gasvrij gaat éénpitters in de bouw via de organisatie Bouwmensen in de Gooi & Vechtstreek bijscholen over duurzaam bouwen en voorzien van een duurzaamheidcertificaat. Zo kunnen ze –helemaal als ze goed met elkaar en met woningeigenaren samenwerken- beter concurreren met grote partijen in de markt.” Aldus de Meentse aanjager Chiel van Eendenburg die hiervoor zowel de Rabobank Hilversum100 Bedrijvenprijs als een juryprijs won.

Bij de tuinman

“We starten een vegetarische restaurant op Buitenplaats De Hoorneboeg. In een monumentale tuinmanswoning en een historische kas uit 1881. We zetten groenten in de hoofdrol van onze gerechten en geven onze gasten graag een fijne tijd in de natuur.” Ondernemend, vegetarisch, spiksplinternieuw: de jury ondersteunde Bij de Tuinman met een Degree-N warmtepaneel. Inmiddels is het restaurant van Meike Lockhorst en Kevin McMulkin voor bijzondere momenten en in het weekend van 9 tot 9 open.

Tekst: Roos de Jager   |   Beeld: Margot Brakel

website: sbddesign.nl