Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Hilversum100 Challenge 2019

27 oktober 2019

In 2017 is Hilversum100 is gestart als aanjager van het besparen van 100 Kiloton CO2 in 2020. Daarom werden er in 2017, 2018 en 2019 Hilversum100 Challenges gehouden – voor actieplannen om Hilversum groener, gezonder én duurzamer te maken. De meest concrete en uitvoerbare plannen maakten jaarlijks kans op een pot met € 30.000 aan prijzengeld én advies-uren om het plan uit te voeren.

In 2017 ontving de jury van de Hilversum100 Challenge 49 inzendingen. In 2018 waren het er 36 waarop 667 publieksstemmen werden uitgebracht. In 2019 20 inzendingen met 1197 internetstemmen. Uitgebreide plannen waarvoor onderzoek is gedaan en samenwerkingspartners zijn geworven. Compacte plannen ingebed in en onderdeel van andere plannen. En minder uitgewerkte plannen die met inspirerende bevlogenheid de jury probeerden te verleiden.

Prijzengeld € 30.000 per jaar
De jury’s hebben alle drie de jaren met veel plezier alle plannen bekeken. Om vervolgens te verzuchten dat er meer dan € 30.000 nodig is om alle goede inzendingen mogelijk te maken. Toch zijn de jury’s trots dat zij de toppers onder de ingezonden plannen ‘een financieel steuntje in de rug’ hebben kunnen geven.

De gemeente Hilversum stelde het prijzengeld van € 30.000 beschikbaar. In 2017 en 2018 waren er een grootste prijs van € 10.000, meedere prijzen van € 5.000 en € 2.500 en een publieksprijs. Daarnaast hebben Rabobank Gooi en Vechtstreek, Tomin Groen en Degree-n prijzen beschikbaar gesteld. In 2019 waren er juryprijzen van € 5.000 (vier maal), € 3.500, € 2.500, € 1.000 en een Rabo Duurzaam Wonen prijs van € 1.000. Daarnaast twee publieksprijzen van € 2.500 en € 500.

Hieronder de prijswinnende inzendingen van 2019

Het groene clubhuis: HLTC Hoogerheide

HLTC Hoogerheide wordt misschien wel de groenste tennisclub van het land. Bertus Wiggerts  en Joep Kievits zijn de mannen met de meeste slagkracht van de club en hebben de ambitie om CO2-neutraal te zijn in 2030. En dat lukt al heel aardig. Van LED-verlichting, tot zonnepanelen en nu zelfs een groen dak op het wensenlijstje, gaat de tennisclub als een speer! Dit kan Hilversum100 alleen maar toejuichen en voorziet een grand slam in 2030 met deze ambitieuze club.

Proeftuin De Buitenhof

Proeftuin de Buitenhof laat zien hoe toekomstbestendige stadslandbouw eruitziet. Kringlooplandbouw met zelfoogst-abonnementen, biologische bloementeelt en blije kippeneieren – het komt hier allemaal samen. Maar Wietse, Toma en Eva willen meer, veel meer! Want de proeftuin is de ideale plek voor educatie. Jong en oud moet er terecht kunnen om kennis en ervaring op te doen en te zien hoe we lokaal ons voedsel kunnen verbouwen. Er moet een kenniscentrum komen, een cordon van groene tuinen om Hilversum voor CO2-reductie en allerhande educatieve materialen en cursussen. Hilversum100 gelooft in dit gedreven drietal met groene vingers!

Komt een vegan bij de slager

“Rookworst zonder ‘r’ is ook worst!” Als iemand heeft begrepen dat duurzaam eten vooral ook lekker en leuk moet zijn is het Nienke Ross. Samen met bio-slager Marion van Vught wordt er gewerkt aan een reeks heerlijke vegan producten die zelfs vlees-verslaafden doet watertanden. De uitstoot van CO2 kan drastisch omlaag als we met z’n allen minder vlees eten. Hoe handig als je juist bij de slager kan kennismaken met plantaardige alternatieven die om te smullen zijn! De Hilversum100 geeft Nienke en Marion graag een financieel zetje om dit mooie initiatief wereldberoemd te maken in Hilversum en omstreken.

Het feest van kleiner en minder

Tiny House PLUpetit van Marileen Fabels is een magneet voor nieuwsgierige mensen die op zoek zijn naar duurzame oplossingen. Eenmaal over de drempel van haar tiny house, blijkt het een feest om duurzaam te leven! In het huis geeft ze workshops, biedt ze andere groene doeners een podium en laat ze zien dat groen leven niet betekent dat je moet inleveren, maar dat het juist een verrijking is. Want: “Met duurzaam leven kom je dichter tot jezelf” aldus Marileen. Inmiddels heeft ze maar liefst 22 organisaties om zich heen verzameld die allemaal bijdragen aan haar mooie project.

Wijkkrachtgroepen

Na hun energiecoaches, energieloket, postcoderoosdaken en hulp aan scholen bij het aanleggen van zonnepanelen, is het tijd voor de volgende stap voor Hilverzon: Wijkkrachtgroepen. Binnen deze wijkkrachtgroepen gaan zogenaamde duurzaamheids-ambassadeurs hun buurtgenoten enthousiasmeren duurzamer met hun energieverbruik om te springen. Ze geven tips over woningisolatie en dagen hun buren uit minder energie te verbruiken. 
Zij werden beloond met de Rabo Duurzaam Wonen Prijs.

Hilversum Children’s Designathon

Geïnspireerd door de Hilversum100 organiseerde Neil Simmons de allereerste Hilversum Children’s Designathon. Hilversummers tussen de 5 en 8 jaar kraakten hun hersenen en bouwden aan creatieve duurzame oplossingen. Stuk voor stuk indrukwekkende bouwwerken met slimme ideeën voor CO2- reductie. De kinderen met de beste ideeën worden gekoppeld aan volwassenen die ze verder helpen om hun idee te ontwikkelen. De vindingrijkheid en creativiteit van kinderen wordt veel te weinig gehoord en daarom is de Hilversum100 groot fan van dit mooie initiatief.

Duurzaam, lekker en voedzaam vegetarisch koken

Nederlanders eten veel vlees, meer dan gezond voor ons is en meer dan goed is voor onze planeet. Veel mensen willen wel vegetarisch eten maar weten niet goed hoe. Gelukkig is daar Hester Gietelink, eerste hulp bij thuiskoks die de kluts kwijt zijn. Vijftig gezinnen krijgen een workshop vegetarisch, lokaal en seizoensgebonden koken, waarbij Hester vooral ook uitlegt waarom dit zo belangrijk is. Kortom: leerzaam smullen!

Future festival

De Gijsbrecht opent van dinsdag 19 t/m zaterdag 23 november een Popup-hub voor een duurzame toekomst in Hilversum-Zuid. In deze hub draait om het vergroten van de bewustwording rond duurzaam ondernemen, shoppen en verblijven – én direct aanzetten tot het maken van duurzame of klimaatneutrale keuzes. Van energiescans voor ondernemers en bezoekers, tot een repair shop, een kledingswap, een popup-shop die laat zien hoe duurzaam je al kunt shoppen op De Gijsbrecht en nog veel meer. De Gijsbrecht brengt het samen op het Future Festival.

Hilversumse Grootouders voor het klimaat

Hilversumse Grootouders komen in actie voor het Klimaat. Het is immers de toekomst van hun kleinkinderen die op het spel staat. Met duurzame koploper Jogchum Kooi aan het roer – bekend van de kerk met groot zonnedak in Hilversum – belooft dit een grootste beweging te worden. Dus Hilversumse grootouders: sluit u aan! De Hilversum100 verwacht een tot de verbeelding sprekende actie die Hilversum opschudt en iedereen inspireert om bij te dragen aan een duurzame wereld.

Central Park Hilversum

Hilversum verdient een eigen ‘Central Park’. En hoe slim om daarvoor een oude busremise, die in 2021 niet meer in gebruik zal zijn, te gebruiken. Central Park wordt een ecologisch park waarbij een spectaculaire CO2-reductie van 400 ton in tien jaar wordt bewerkstelligd. Hoe? Door in de grond van het park warmtewisselaars aan te leggen waardoor zo’n 120 omringende woningen van het gas af kunnen én het aanplanten van inheemse bomen en planten waar vogels en insecten blij van worden (én de Hilversummers natuurlijk ook!).

Tekst: Roos de Jager   |   Beeld: Margot Brakel

website: sbddesign.nl