Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Inspireren met duurzame Hilversumse verhalen

14 juni 2024

Tien persoonlijke verhalen over een duurzaam Hilversum stonden op het podium tijdens evenement PechaKucha Hilversum 2024 op donderdag 13 juni 2024. Bezoekers zagen bij de Vorstin korte presentaties van uiteenlopende deskundigen, met interviews en muziek tussendoor.

Martine Boetje vertelde over haar groene droom voor de Havenstraat, de grijze buurt waar ze met haar dochter woont. Wim Schaap legde het publiek uit waarom de pieken en dalen van duurzame energie voor problemen zorgen in ons energienet. Maggie Chun en Jolanda Kragten vertelden over de Ketting Kledingruil, het Hilversumse antwoord op de verspilling van kledingindustrieën. Het publiek werd zo getrakteerd op tien uiteenlopende verhalen met duurzaamheid als groene draad.

Anita van Loon sprak als directeur van de Hilversumse Uitvaartvereniging over duurzame begrafenissen, om een bewuste levensstijl ook na de dood voort te kunnen zetten. “Ik zag twee mensen tussen het publiek zitten die bij mij een natuurgraf hebben gereserveerd, die kwamen echt luisteren naar het verhaal erachter”, vertelt Anita. Ze vertelde onder andere over de Hilversumse natuurbegraafplaats, ecologisch afbreekbare kisten en over urnen gemaakt van championresten.

De verhalen werden bijgewoond door zo’n tachtig man aan publiek in de café-zaal van poppodium de Vorstin. “Het was enorm leuk, maar ook een uitdaging”, vervolgt ze over haar tijd op het podium. Tijdens het evenement moeten de sprekers zich houden aan het PechaKucha format, waarbij 20 plaatjes van 20 seconden de verhalen ondersteunen. De lengte van het verhaal wordt hierdoor strak beperkt tot zes minuten en veertig seconden. “Dat dwingt je om in een kort tijdsbestek je verhaal te doen, terwijl je gewend bent om uit te wijden”, zegt de begrafenisondernemer. Ondanks de uitdagingen in de regels, is ze blij met het effect op haar verhaal. Ze vult aan: “Deze manier van presenteren dwingt je om kort en bondig te zijn: Wat is echt relevant?”

Organisator van het evenement is Hilversum100, een netwerk van Hilversumse initiatiefnemers rondom duurzaamheid. “Het is belangrijk om te laten zien hoe we hier bezig zijn met een groene toekomst, zeker in de Tuinstad”, vertelt Erwin de Swart, coördinator van het evenement. Hij geloof in de inspiratie van een goed groen verhaal, waarbij het evenement een vogelvlucht geeft over tien initiatieven en ideeën. “Onze sprekers zijn echte doeners, die vind je terug in heel Hilversum”, vertelt Erwin, terwijl hij video’s van eerdere sprekers op de website laat zien. “Op zo’n PechaKucha avond zie je dat er zoveel energie en creativiteit leeft in Hilversum, dat geeft mij echt een kick”, lacht hij.

Anita wisselde tijdens de borrel telefoonnummers uit met haar mede-spreker en architect Marcel Klever. Zijn verhaal ging over stedenbouwkundige oplossingen voor een toekomstbestendig Hilversum en stelde als rode draad de vraag “Hoe zou Dudok het hebben gedaan?”. “Marinus Dudok ligt bij mij begraven, op de door hemzelf ontworpen begraafplaats”, merkt Anita op. “Marcel en ik hebben daar nu samen afgesproken, om de groene toekomst van de Hilversumse begraafplaats te bespreken.”

Beeld: Eric van der Vegt

website: sbddesign.nl