Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

In het zonnetje: Interview met Marion van Vught van biologische slagerij ONS

25 maart 2023

Marion van Vught is eigenaar van biologische slagerij & delicatessenzaak ONS. Zij neemt ons graag mee door haar mooie zaak en vertelt ons over duurzaam ondernemen en de eiwittransitie. Nou ja, het is niet alleen haar zaak. Alles wat in de winkel is te vinden is van ONS. En daarbij is Marion niet alleen slager. Zij zet zich volop in voor de eiwittransitie en voor het bereikbaar maken van gezond eten voor heel veel meer inwoners in Hilversum. Een inspiratie voor velen!

Wat is eigenlijk de Eiwittransitie?

Naast de energietransitie en grondstoffentransitie is er ook de eiwittransitie. Wat betekent deze transitie? Voor de impact van ons voedsel op het milieu is het heel belangrijk dat we minder dierlijke eiwitten of proteïnes gaan gebruiken. En deze transitie naar meer plantaardige eiwitten kan best een uitdaging zijn voor mensen die daar nog niet of weinig bekend mee zijn. We geven daarom graag wat tips.
Er zijn heel veel manieren om ervoor te zorgen dat jouw dieet ook zonder dierlijke proteïne genoeg proteïnes bevat. Begin met het toevoegen van meer groenten, noten en zaden aan je dieet. Behalve proteïnes bevatten deze producten ook veel essentiële vitamines en mineralen en heel veel gezonde vetten.
Voeg bijvoorbeeld linzen en bonen toe aan soep en salades of cashewnoten en amandelen aan je smoothie of ontbijt. Er zijn in de supermarkt natuurlijk ook veel kant en klare vervangers te koop van dierlijke eiwitten. Je kan ook zelf eiwitten vervangen met producten op basis van soja zoals tofu en tempeh.

Een gebalanceerd dieet is belangrijk voor jouw gezondheid. En behalve eiwitten of proteïnen heb je daarbij ook genoeg calorieën nodig en vitamine en mineralen. Met de juiste informatie en een goede planning kan een transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon een interessante ontdekking worden van nieuwe smaken en gerechten. Tegenwoordig is er op internet heel veel informatie te vinden over de exacte hoeveelheid proteïnes die in elk gewas zit. Bovendien vind je er eindeloos veel recepten.

Wil je graag meer weten over wat je kan doen? Bezoek dan zeker eens de ondernemers in Hilversum die actief zijn voor de eiwittransitie.

Bekijk het volledige interview met Marion van Vught op ons YouTube-kanaal. (17+ minuten)

Tekst: Ynske Betlem   |   Beeld: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl