Koken met seizoensgroenten: met pompoen bijvoorbeeld
De herfst komt er alweer aan binnenkort en de eerste pompoenen worden alweer geoogst! Ik hou van de herfst, vooral van de prachtige kleuren en de lekkere seizoensgroenten. De pompoen is mijn absolute favoriet! Ik heb deze oranje kanjer standaard in huis, voordeel is ook dat hij lang houdbaar is zonder voedingsstoffen of smaak te verliezen. Dit recept maak ik regelmatig en is makkelijk en snel te maken: de oven doet het werk!
Benodigdheden voor 4 personen
1 pompoen, twee grote uien, 6 tomaten, 2 teentjes knoflook, 1 el (droge) tijm, 1 el (droge) oregano, handjevol verse salieblaadjes, koudgeperste olijfolie, 4 eetlepels balsamicoazijn, 300 g zachte geitenkaas, peper en grof zeezout.
Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de pompoen zodat deze goed schoon is. Je hoeft een pompoen die vroeg uit het seizoen is niet te schillen, later in het seizoen is dit wel aan te raden, dan wordt de korst taai. Droog daarna af en snijd ‘m in grove stukken.
Snijd de twee uien in stukjes.
Halveer de tomaten.
Pers de knoflook uit en meng deze in een kommetje met een flinke scheut olijfolie, balsamicoazijn en de droge kruiden.
Leg de pompoen, tomaten en uien op een ovenschaal en giet het oliemengsel eroverheen. Hussel alles met je handen goed door elkaar zodat de olie alle groenten goed bedekt. Bestrooi met wat grof zout en peper.
Plaats de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de groenten mooi goudbruin en knapperig zijn. Schep de groenten tussentijds een keertje om.
Haal de groenten uit de oven en strooi de salieblaadjes met de zachte geitenkaas eroverheen. Eet met lekkere volkoren pasta of een stevig brood. Mjammie!
Tip: aanpassing voor kieskeurige eters
Voor de kinderen kun je de geitenkaas vervangen door geraspte kaas. En voor de echte groentegriezels kun je de groenten met wat groentenbouillon mengen, staafmixer eroverheen en klaar is de maaltijdsoep met verstopte groenten!
Andere échte herfstgroenten
Kook ook eens met andijvie, aardpeer, raapstelen, snijbonen, bleekselderij, bloemkool, venkel, broccoli, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, witlof, prei, rode biet, schorseneren, spitskool, wortelen, rammenas, koolraap, paddenstoelen, veldsla, pastinaak, prei, aubergine, rode biet, rode kool, savooikool, spruitjes en witte kool. Ook hiermee kun je eindeloos variëren in ovengerechten!
Bron: De Natuurkeuken