Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Ontdek je omgeving en verwonder je met Omgevingseducatie

6 oktober 2021

De verwondering van kinderen over de vleugels van een libelle of een klein zaadje dat uitgroeit tot een grote boom is prachtig en puur.

Gewoon samen kijken naar vormen en kleuren van huizen in je buurt. Omgevingseducatie over natuur, landschap en erfgoed in je eigen omgeving begint met deze basis. De volgende stappen kunnen heel veel kanten op! Leerlingen actief laten meedenken over de inrichting van een duurzame stad of laten zien en ervaren wat er gebeurt bij hevige regenbuien. Maar ook de bijzondere omgeving van het Gooi laten ontdekken via lessen, projecten en excursies over het ontstaan van deze regio, hun (vroegere) bewoners en het belang van het behouden van cultureel erfgoed.

Breed educatief aanbod voor basis- en voortgezet onderwijs in Gooi- en Vechststreek

Omgevingseducatie laat kinderen hun eigen omgeving ontdekken door middel van lesmateriaal, buitenactiviteiten en excursies. Door samen te werken met organisaties op het gebied van natuur, duurzaamheid en erfgoed is er een gezamenlijk breed aanbod voor het basis- en voortgezet onderwijs in de regio Gooi en Vechtstreek via de NME-wijzer.

‘In Hilversum doet een aantal scholen bijvoorbeeld mee aan het internationale programma Eco-Schools’, vertelt Maya Heinsbroek, projectleider van Omgevingseducatie. Hierbij werkt een Ecoteam, bestaande uit  leerlingen, leerkrachten/docenten en ouders, aan een duurzame schoolorganisatie en schoolomgeving. Eco-Schools-begeleiders van onze organisatie helpen hen bij het stappenplan.

‘Samen met het Goois Natuurreservaat hebben we het afgelopen jaar een interactieve les ontwikkeld op de Blaricummerheide over het heidelandschap, het schaap, de erfgooiers en het ontstaan van het landschap. Het is belangrijk om kinderen te vertellen hoe een landschap ontstaat, behouden blijft en welke specifieke soorten daarbij horen’, vertelt Sandra van Breemen, coördinator Natuur- en Duurzaamheidseducatie.

Rhodé Hoorn, erfgoed-cultuurcoach Hilversum: ‘In Hilversum is het lesproject ‘Kijk naar je Wijk’ dit voorjaar gestart over de architect W.M. Dudok. Maar’ erfgoed gaat niet alleen over gebouwen, maar ook over het ontstaan van het landschap en landschapselementen die laten zien hoe men vroeger leefde’.

Maya Heinsbroek, Sandra van Breemen en Rhodé Hoorn vormen samen het kernteam van Omgevingseducatie en werken samen met een groot aantal partnerorganisaties aan projecten en activiteiten om alle scholieren  in het Gooi zich te laten verwonderen en kennis te laten maken met natuur, erfgoed en duurzaamheid in hun eigen omgeving. Kijk voor meer informatie op www.omgevingseducatie.nl.

En vooral: blijf je buiten verwonderen!

 

 

Tekst: Sandra van Breemen   |   Beeld: Omgevingseducatie

website: sbddesign.nl