Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Opening speeltuin de Blije Bij

31 oktober 2021

Eerder was het een grijze brij; een treurig grijs speelpleintje met de beroemde wipkip, glijbaan en draaistang. Niet heel uitdagend om in te spelen.

Marileen Fabels begon in 2015 – na een periode van ziekte – met het organiseren van allerlei ‘gezondheids-dingen’ in de buurt. Hoe mooi zou het zijn als deze speeltuin in de wijk 1221 (Hilversum Oost) een natuur-speeltuin zou worden? Maar het proces om tot realisatie te komen vergt energie en verliep traag. Toch: met het kenbaar maken van haar wens, was de beroemde steen in de vijver gegooid en van het een kwam het ander. Zo ontstonden het initiatief ‘De Groene Loper‘ en de buurtbroedplaats VONK waar ondernemers en bewoners samenkomen, kunnen ontspannen, wonen en vooral elkaar inspireren.

Tegen de wateroverlast

Het idee van een natuurspeeltuin – naast een fijne speelomgeving – kwam ook voort uit de stelling dat de aanblik groener en prettiger zou zijn voor omwonenden. Door geen tegels te gebruiken maar houtsnippers wordt het regenwater direct geabsorbeerd. Er is ook een waterberging met een regenton die bij hevige regenval extra water opneemt en een kruiden/bloembak die de speeltuin nog extra gaat opfleuren. Tussen de vlinderstruiken staat een bijenhotel en er is een weggeef-bieb waar ouders lekker kunnen lezen terwijl hun kinderen spelen.

Blije mensen en blije bijen

‘Ik heb direct zicht op de speeltuin en zie dat er echt leuk gespeeld wordt nu. Het ziet er voor mij veel mooier uit en het dempt de geluiden beter van de naastliggende parkeerplaats en gesprekken die gevoerd worden. Het is een echte verbetering.
In aanleg van de natuurspeeltuin is er een groep ontstaan die samen het onderhoud doet, met voornamelijk mensen van de Hoge Larenseweg. Dit zorgt ook nog voor wat extra verbinding in de buurt. Er is toezicht en bewoners houden de speeltuin mooi. Twee weken geleden hebben we ook gezellig samen met een kop koffie onkruid gewied en de kruidenbak gemaakt. We zijn er als buurt heel blij mee en de bijen denk ik ook’
– Marileen Fabels

Op zaterdag 30 oktober opende wethouder Arno Scheepers samen met loco-kinderburgemeester Gijs Hogenbirk de speeltuin. Er zijn inmiddels vergevorderde plannen om nog 6 speelpleintjes in Hilversum te vergroenen.

Tekst: Marileen Fabels & Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Annemiek Rölling en Coen van Beers

website: sbddesign.nl