Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Opwaarts is Circulair Ambachtscentrum

1 december 2023

Sinds november mag – Opwaarts! – het initiatief van Daan van Alkemade de titel ‘Circulair Ambachtscentrum’ voeren.

Opwaarts! voeldoet aan de criteria die de overheid stelt aan circulaire ambachtscentra (CA). Hiermee is het Hilversumse initiatief onderdeel geworden van een landelijk netwerk van locaties waar spullen kunnen worden gerepareerd of hergebruikt.

Maar wat is een Circulair Ambachtscentrum precies? Het is een locatie of een netwerk waarbij partijen samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en het realiseren van hoogwaardig product- en materiaalhergebruik. Daarbij worden de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats gecombineerd, waardoor spullen en materialen langer in gebruik blijven en onnodig storten en verbranden wordt voorkomen. Rijkswaterstaat ondersteunt gemeenten met het ontwikkelen van circulaire ambachtscentra.

Hergebruik

Daan van Alkemade laat weten dat hij trots is op deze nieuwe stap. Het betekent dat zijn initiatief onderdeel is geworden van een  belangrijke beweging om hergebruik te stimuleren en het reparatie-ambacht in ere te herstellen: ‘Opwaarts! is dé plek in Hilversum waar makers een tweede leven geven aan spullen die anders zouden zijn weggegooid.

Sinds de start in 2021 is het uitgangspunt: zorgen dat er minder spullen weggegooid worden die nog goed zijn. En dat lukt: gevonden spullen krijgen in de Loods aan de Noodweg een tijdelijk onderkomen. Ze worden nagekeken en eventueel gerepareerd. Door de groeiende bekendheid lukt het nu ook steeds beter om deze meubels en bouwmaterialen bij nieuwe eigenaren onder te brengen.

Sinds Hilversum100 een aantal fietsexcursies voor middelbare scholieren heeft georganiseerd waar Opwaarts één van de stops was, sturen de jongeren hem regelmatig tips over containers met mooie spullen. Er zijn huisontruimers die hem bellen en ook bij de omroepen waar Daan ook werkt, weten ze hem inmiddels te vinden.

Makers in het Gooi

Bij Opwaarts! werken momenteel een vijftal makers. Deze makers zijn ook weer onderdeel van een onlangs gestart collectief Makers in het Gooi. Het zijn freelancers die het leuk vinden om samen te werken aan projecten die bij de verschillende makers binnenkomen. Zo worden er stoelen gerepareerd, festival-tafels ontworpen en ook maatwerk-interieurbouwprojecten samen opgepakt.

De loods waarin Opwaarts! huist, bestaat uit vier delen:

  1. Een deel is houtopslag waar bewoners langs kunnen komen als ze hout nodig hebben voor een bouwproject of hobby.
  2. Het tweede deel is een kringloopwinkel waar de afgelopen twee jaar honderden stoelen, tafels, lampen en meer bij een nieuwe eigenaar terecht zijn gekomen. Deze Opwaarts! winkel is iedere woensdagmiddag open voor het publiek (en daarnaast elke dag op afspraak).
  3. Het derde deel is de werkplaats waar aan meerdere projecten tegelijk wordt gewerkt.
  4. Het vierde deel is een cursusruimte. Deze wordt in het voorjaar van 2024 in gebruik genomen. Cursisten kunnen hier bijvoorbeeld van de makers leren hoe ze zelf een meubel kunnen maken of repareren.

Upcycling en cursussen

De samenwerking met scholen wordt op dit moment uitgebreid. Leerlingen kunnen hun zelfbedachte upcycle project echt gaan uitvoeren.

Meer informatie? Kijk op opwaarts.nu

 

Tekst: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl