Dr. Jan Costerus was botanicus en bioloog en tijdgenoot van Jac. P. Thijsse. Na zijn pensioen legde hij op een braakliggend stukje land een openbare tuin aan met inheemse planten. Zijn doel: kennis en liefde voor de natuur en de plantenwereld stimuleren. Immers, zo zei Costerus, als mensen de plantenwereld beter leren kennen, gaan ze er vanzelf beter voor zorgen.
De historische botanische tuin, sinds 1930 aan de Zonnelaan, is nog altijd ingericht volgens zijn richtlijnen. De planten zijn botanisch, omdat er vooral oorspronkelijke – in de natuur voorkomende – soorten staan. Daarnaast zijn planten niet naar kleur of bloeitijd gerangschikt, maar staan planten van één plantenfamilie bij elkaar. De indeling van de Costerustuin is het resultaat van eeuwenlang wetenschappelijk botanisch onderzoek, waarbij planten worden ingedeeld op basis van uiterlijke kenmerken.
In totaal staan er meer dan 1000 verschillende planten in de tuin. Bordjes met de Latijnse en Nederlandse naam, de plantenorde en paaltjes met QR-codes die verwijzen naar de Digitale Plantencollectie op de website, geven meer informatie. Er zijn aparte perken voor medicinale en één- en tweejarige planten. Vrijwilligers zorgen voor het onderhoud.
Dagelijks zijn er bezoekers van alle leeftijden. Ze komen kijken naar kikkertjes bij de vijver, willen kennis opdoen over de plantenwereld, genieten van een natuurwandeling in de stad of nemen een groene pauze tijdens het werk.
De Costerustuin neemt deel aan landelijke evenementen, zoals Gluren bij de Buren (dag in juli) en Open Monumenten (weekend in september) en organiseert zelf ook enkele activiteiten, zoals de jaarlijkse plantenuitgifte (1e zaterdagochtend oktober) en enkele keren per jaar een High Tea. Op Instagram staat wekelijks een informatief bericht met een foto uit de tuin.
Lees verder op costerustuin.nl