Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

PechaKucha Hilversum – Daan van Alkemade

27 juli 2022

Daan van Alkemade – Het gat tussen stort en kringloop

Daan van Alkemade heeft een loods in bruikleen van de gemeente Hilversum waar hij spullen opknapt die anders weggegooid zouden worden. Onder de naam ‘Opwaarts’ gaat hij daar aan de slag met hergebruik en upcycling. Het eerste jaar kijkt hij puur naar wat er binnenkomt (dus wat er bij de straat staat of wat mensen gratis op marktplaats zetten voordat ze het naar de stort brengen). In een half jaar heeft dat al een heleboel bruikbaar bouwmateriaal opgeleverd en een hele verzameling prachtige meubelen.

Ook zijn er al een aantal samenwerkingen ontstaan, zo maakt een lokale leerbewerker tassen van oude leren bankstellen die hij bij de straat vindt.

Soms geeft Daan spullen een nieuwe functie, upcycling dus. Hij maakt graag lampen van oude haardrogers of foto-vergroters. Ook maakt hij voor omroepen op het mediapark kantoortafels van bijvoorbeeld een oude kabelhaspel.

 

Daan wil het liefst met zoveel mogelijk andere upcyclers en hergebruikers samenwerken. Hij hoopt dat er daar een paar van in de zaal zaten. Ook hoopt hij dat het publiek mee wil speuren naar spullen die gered moeten worden.

Link naar het verslag en alle sprekers van PechaKucha Hilversum 2022

Tekst: PechaKucha Hilversum

website: sbddesign.nl