Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Prikactie een succes!

24 maart 2021

Wauw, wat hebben we veel zwerfvuil opgeruimd tijdens de Nationale Opschoondag! Met veel enthousiasme en inzet zijn vele vuilniszakken vol gestopt met zwerfafval en is Hilversum weer wat mooier gemaakt.

Afgelopen zaterdag 20 maart organiseerden Hilversum100, Lokaal & Rubbiz de 1e prikactie om Hilversum op te schonen. En tot onze verassing hebben meer dan 80 mensen deelgenomen aan de prikactie. Na afloop vertelden verschillende deelnemers dat hun grijper in eigen buurt ook door anderen spontaan werd gebruikt om op te schonen. Kortom: de prikactie was een groot succes!

Wat is er zoal opgeschoond. Er zijn heel veel peuken en mondkapjes opgeruimd. De peuken werden veel gevonden rondom bedrijven en scholen. Een asbak zou in de toekomst niet misstaan. Maar wat ook opvallend was: er zijn ook veel haarelastiekjes in de vuilniszakken verdwenen. En metallic confetti, wat met moeite opgeruimd kan worden maar de schade in de natuur groot is.

Tijdens de 1e prikactie liep ook de 1e proef met de Rubbiz app. De deelnemers van de proef met de Rubbiz app hebben ruim 350 keer afval gefotografeerd. Een mooi aantal voor deze proef! De proef heeft ook waardevolle gebruikerservaring opgeleverd, die verwerkt wordt in de verdere ontwikkeling van Rubbiz.

Het opschonen is vooral ook een gezellige en ook sportieve gebeurtenis. Sommige deelnemers hebben wel 11 kilometer gelopen tijdens het opschonen. En moesten na het afgeven van de vuilniszak nog naar huis lopen. En meerdere van jullie hebben weer goed kunnen bijpraten. Die houden we er in!

Velen van ons zijn enthousiast geworden door deze actie. Erg leuk om te zien! Wij gaan hier zeker opvolging aan geven. Tijdens en na de opschoondag kregen wij meerdere vragen of de grijpers vaker geleend konden worden. Wij gaan hierover in gesprek met de gemeente om dit centraal te regelen.

18 September a.s. is de World Clean Up day en wilden we de volgende prikactie organiseren. Maar met het succes van afgelopen zaterdag willen we niet wachten tot 18 september en eerder de armen uit de mouwen steken. Om dit te organiseren zoeken wij enkele enthousiastelingen die hierbij willen helpen. Heb jij interesse en wil je aansluiten? Mail naar ynske@hilversum100.nl en we nemen contact met je op.

Nogmaals: alle deelnemers bedankt voor jullie waardevolle inzet tijdens deze 1e prikactie!

 

 

Tekst: Ynske Betlem   |   Beeld: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl