Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Aernoud Olde

Penningmeester & lid dagelijks bestuur

Aernoud Olde zit nooit stil als het om duurzaamheid gaat. Zo richtte hij (met anderen) Energiecoöperatie HilverZon op en is hij namens Energie Samen Noord Holland de vertegenwoordiger van de energiecoöperaties bij de energietransitie. En Aernoud doet meer. Veel meer.

In 2014 nam ik het initiatief voor de oprichting van een lokale energiecoöperatie voor duurzame energie. Ik wilde namelijk dat het makkelijker werd voor mensen om zonne-energie af te nemen. Door samen te werken met drie anderen ontstond het burgerinitiatief HilverZon. Ons doel? Door samenwerking de energietransitie in Hilversum in een stroomversnelling brengen. Bijvoorbeeld doordat mensen samen zonnepanelen op gedeelde zonnedaken aanleggen. Voor en door burgers; dat is HilverZon.

Groningen

Wat óns extra energie geeft, is dat de gemeente – en de gemeenteraad – ons steunt: men is zich er echt van doordrongen dat deze energietransitie ontzettend belangrijk is. We zien verder dat particulieren en bedrijven in toenemende mate bezig zijn met verduurzamen. Dat is ook nodig vind ik, want we zijn er nog lang niet. Er is ontzettend veel werk te doen. Zie bijvoorbeeld de oorlog in Oekraine en de aardschokken in Groningen als gevolg van de gasboringen: we moeten van het gas af!

Als je niets deelt, kun je ook niets realiseren

Het platform van Hilversum 100 is bij uitstek geschikt om goede ideeën te ventileren. Dus pak deze kans, kom in beweging en bedenk een goed plan. En vergeet daarbij niet dat je je idee goed moet verwoorden en moet delen met anderen. Als je niets deelt, kun je ook niets realiseren. Maar als je hulp accepteert, kan jouw gedroomde idee echt werkelijkheid worden.

Aernoud is ook betrokken bij Hilversum Verbonden, en bij Omgevingseducatie, partnerorganisaties van Hilversum100.

website: sbddesign.nl