Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Aernoud Olde

Penningmeester & lid themagroep energietransitie

Aernoud Olde zit nooit stil als het om duurzaamheid gaat. Zo richtte hij (met anderen) Energiecoöperatie HilverZon op en is hij namens Energie Samen Noord Holland de vertegenwoordiger van de energiecoöperaties bij de energietransitie. En Aernoud doet meer. Veel meer.

In 2014 nam ik het initiatief voor de oprichting van een lokale energiecoöperatie voor duurzame energie. Ik wilde namelijk dat het makkelijker werd voor mensen om zonne-energie af te nemen. Door samen te werken met drie anderen ontstond het burgerinitiatief HilverZon. Ons doel? Door samenwerking de energietransitie in Hilversum in een stroomversnelling brengen. Bijvoorbeeld doordat mensen samen zonnepanelen op gedeelde zonnedaken aanleggen. Voor en door burgers; dat is HilverZon.

HilverZon

Er zijn genoeg mensen die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, maar niet iedereen heeft hiervoor een geschikt dak. Woon je in een huurhuis? Dan kun je die keuze überhaupt niet zomaar maken. En dat terwijl Hilversum genoeg daken heeft die prima kunnen dienen als zonnedaken. Wat HilverZon doet, is de collectieve inkoop, aanleg en administratieve afhandeling van zonnepanelen én energieopbrengst coördineren, voor huurders en huiseigenaren. Ook bieden we alle Hilversummers de mogelijkheid om de energie van de zonnedaken af te nemen, via een landelijke energiecoöperatie.

Op die manier dragen lokale deelnemers niet alleen bij aan een schoner milieu, maar investeren ze ook letterlijk in hun toekomst. Want op termijn leveren zonnepanelen geld op doordat je energierekening lager uitvalt of zelfs op 0 komt te staan. Met HilverZon gaan we verder dan alleen de aanleg van zonnepanelen: we willen ook particulieren en bedrijven inspireren om te werken aan een groener en gezonder Hilversum. Zo geven we voorlichting over energieverbruik op scholen en organiseren we informatieavonden over hoe je je woning verduurzaamt. Onze boodschap? Een duurzamere woning levert een lagere energienota op en daarmee verminder je de milieuschade.

Groningen

Wat óns extra energie geeft, is dat de gemeente – en de voltallige gemeenteraad – ons steunt: men is zich er echt van doordrongen dat deze energietransitie ontzettend belangrijk is. We zien verder dat particulieren en bedrijven in toenemende mate bezig zijn met verduurzamen. Dat is ook nodig vind ik, want we zijn er nog lang niet. Er is ontzettend veel werk te doen. Zie bijvoorbeeld de oorlog in Oekraine en de aardschokken in Groningen als gevolg van de gasboringen: we moeten van het gas af!

Als je niets deelt, kun je ook niets realiseren

Het platform van Hilversum 100 is bij uitstek geschikt om goede ideeën te ventileren. Dus pak deze kans, kom in beweging en bedenk een goed plan. En vergeet daarbij niet dat je je idee goed moet verwoorden en moet delen met anderen. Als je niets deelt, kun je ook niets realiseren. Maar als je hulp accepteert, kan jouw gedroomde idee echt werkelijkheid worden.

Aernoud is ook betrokken bij Hilversum Verbonden, een partnerorganisatie van Hilversum100.

website: sbddesign.nl