Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Ineke Gnodde

Schilder van en voor Hilversum tuinstad, de groene bakfietsenparade , Wormenhotels voor Hilversum en andere groen initiatieven

Geïnspireerd door de wonderschone omgeving van Hilversum en de volwassen bomen binnen de stad ben ik begonnen met schilderen. Allereerst met de Gooische koeien. Onze immense en gezellige huisdieren op de heide. Aan de hand van series schetsen en schilderijen en andere creatieve uitspattingen wil ik de schoonheid van Hilversum in beeld brengen.

Momenteel ben ik nu naast het het werk van de  Hilversumse raadsleden in beeld brengen via de serie ‘raadslid in beeld’ , waarover een EXPO volgt komend jaar, ook bezig met een lokaal thema. De landschappelijke serie ‘couleur LOKAAL’. Kleine doekjes van 20×20 3D met mooie plekken van Hilversum in beeld! Straks verkrijgbaar bij LOKAAL!

En ik werk graag goede ideeën uit en help daaraan mee waar ik warm van wordt, zoals het idee van ‘het wormenhotel in Hilversum.’ Een initiatief van Herman Vijlbrief dat inspringt op de nood en vraag naar een bewuster leefstijl van ons als inwoners rond ons afval.

Om dit initiatief te ondersteunen en meer bekendheid te geven heb ik de facebookgroep wormenhotels voor Hilversum opgericht. Om te informeren en te enthousiasmeren. Samen vormen alle aanvragers van wormenhotels, de hoteliers een hotelketen! We hebben in Nederland een verrijking van onze bodem nodig met deze ( voor velen vieze) beestjes. Meer wormen in onze bodem daar worden de plantjes blij van en wij als beheerders van de natuur uiteindelijk ook. Verder is het houden van een wormenhotel goed voor je bewustzijn rond je groente en fruit afval uit de keuken. Afval is geen afval meer, maar een hapje. En de wormenthee en de compost die je krijgt van de  tijgerwormen wordt het ‘goud’ onder de compost genoemd. Hiermee sparen we ons landelijk landschap tegen verarming en verrijken we onze lokale stedelijke bodem als basis voor biodiversiteit. Een initiatief dat heel goed bij Hilversum als tuinstad past.

Verder wil ik met dit idee zelf ook aan de slag voor een echt Hilversums wormenhotel! Ik ben bezig samen met andere partijen waaronder de gemeente en andere ondernemers via Hilversum100 waaronder Arnoud van den Heuvel met het idee om een eigen Hilversums prototype wormenhotel te ontwikkelen.

Ook organiseer ik de hangmanden bij ons in de straat die de straat kleur en vrolijkheid geven. En binnenkort tijdens de burendag hoop ik te gaan tuinieren bij mensen die dat zelf niet meer kunnen! Samen met andere Hilversummers via stichting Present.

Verder fiets ik graag, heb ik hiervoor de facebookgroep fietsen en veiligheid in Hilversum opgezet en maak ik deel uit van het pilotenteam van de riksja van st Joseph. Een initiatief rond het naar buiten brengen van ouderen waar ik echt blij van wordt.

Maar nu eerst weer aan de bak met de bakfietsenparade! Hoe tof zou het zijn als we het succes van de avondvierdaagse die nu 2 keer is afgelast op een andere manier kunnen evenaren met een parade vol met bakfietsen en fiets-achtigen op straat? Een creatieve groene Hilversumse parade waar je blij van kunt worden! Want iedereen die de fiets pakt in plaats van de auto draagt bij aan de doorstroom van het verkeer in Hilversum en een meer veilige en duurzame samenleving! Ik hoop dat de gemeente met de infra in Hilversum in de groei van dit vervoermiddel ook gaat voorzien. Dan wordt het lekker fietsen in Hilversum tuinstad!

website: sbddesign.nl