Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Marleen van den Heuvel

StrandLAB, buitenlaboratorium voor kunst en cultuur

Duurzaamheid betekent voor mij hoe we in harmonie met onze natuurlijke omgeving kunnen leven zonder deze te schaden of te vernietigen.

Samen met mijn gezin proberen wij zo duurzaam mogelijk te leven.

We eten geen vlees en proberen zo lokaal mogelijk boodschappen te doen. Het liefst biologisch (dynamisch) en fairtrade. Zo hebben wij een oogst abonnement bij de biologisch dynamische tuinderij Land en Boschzigt. Een mooie manier om kinderen in aanraking te laten komen met de bloei en groei van gewassen en nog eens super vers en lokaal.

We rapen geregeld plastic in onze omgeving en in het bos.

Onze tuin proberen we te verrijken met biologische inheemse planten, bomen en bloemen. Elk jaar verspreid ik voor Hilversummers zakjes met biologische bloemen – en kruiden zaadjes vanuit The Pollinators. Zij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dat is hard nodig, want in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen en vlinders het zwaar.

Tevens vliegen wij niet meer en proberen zo vaak mogelijk de (bak)fiets te pakken. Een mooie manier om prachtige plekken in ’t Gooi te ontdekken!

De nummer 1 als het gaat om milieuimpact is het kopen van spullen en kleding. Wij proberen daarom zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Gelukkig zijn er veel fijne plekken in Hilversum en omgeving waar je prima kan slagen.

Duurzaamheid gaat niet alleen om het milieu, maar ook over onze eigen gezondheid en de voedselproductie.

De effecten van de individuele en collectieve inzet voor duurzaamheid kunnen cumulatief werken. Wanneer iedereen zijn/haar steentje bijdraagt, kan het effect op een gezondere aarde een stuk groter worden.

Via Hilversum100 probeer ik meer te bereiken en te betekenen voor Hilversum en omgeving op het gebied van duurzaamheid.

website: sbddesign.nl