Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Sietze Norder

biogeograaf en onderzoeker

De enorme verscheidenheid van het leven op aarde vind ik fascinerend: miljoenen plant- en diersoorten, en duizenden culturen en talen. Deze biologische- en culturele diversiteit is echter niet evenredig verdeeld over de aarde. Binnen mijn onderzoek bij het Copernicus Instituut (Universiteit Utrecht) probeer ik te begrijpen waarom dit zo is. Vaak gebruik ik eilanden als modelsysteem om uit te zoeken hoe biodiversiteitspatronen worden beïnvloed door topografie, klimaat, en sociaal-culturele factoren.

Op dit moment worden we geconfronteerd met meerdere wereldwijde uitdagingen, zoals de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis. Het razendsnelle tempo waarin plant- en diersoorten uitsterven en talen en culturen verdwijnen is zorgwekkend. Wij mensen zijn diep verweven met al het andere leven op aarde, maar in al haar vanzelfsprekendheid is dit iets wat we soms lijken te vergeten. Om de biodiversiteit te herstellen moeten we onze relatie met de rest van het leven op aarde opnieuw zien vorm te geven.

Overal om me heen zie ik ‘eilandjes van duurzaamheid’ die de transitie naar een duurzamere samenleving kunnen versnellen. Door mijn passie voor wetenschap en mens-natuurrelaties te delen hoop ik bij te dragen aan deze transitie. In 2021 verscheen mijn populair-wetenschappelijke boek ‘De wereld in het klein’, over wat eilanden ons vertellen over de relatie tussen mens en natuur (in het Nederlands en het Italiaans). In november verschijnt mijn kinderboek ‘Wilson op het eiland van iedereen’.

sietzenorder.nl

website: sbddesign.nl