Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Toma Smit

Team Natuur in en om de stad

Toma: “Werken met bloemen zat er altijd al in bij mij. Mijn opa was bloembollenteler en mijn moeder had een biologische bloemisterij. Net als ik nu. Helaas is er in die 20 jaar die ertussen zit niet veel veranderd in de sierteelt. Het grondoppervlak voor biologische sierbloemen in Nederland beslaat maar 0,07 procent van het totale bloemenareaal! Daar is dus een hele wereld te winnen!” Toma vertelt over de keuze om met haar ‘Toma’s Bloemenservice‘ voor lokaal en duurzaam te gaan: “We bieden mooie, lokaal geteelde en originele boeketten aan particulieren en bedrijven. Daarbij maken we gebruik van bijzondere bloemen die nu niet zoveel meer in boeketten worden gebruikt, zoals zinnia’s of zonnehoed, en bloeiende kruiden, zoals dille. Zelfs doorgeschoten groenten vind je in onze boeketten, zoals pastinaak of de bloem van een prei.”

Toma’s Bloemenservice

“Voor mij is het vanzelfsprekend om me in te zetten voor een duurzamere samenleving. Ik ben letterlijk op een tuin opgegroeid en opgevoed met het idee dat je rekening houdt met elkaar en met de natuur. Met TOMA’s Bloemenservice wil ik kennis delen over de klimaatschade die de bloemenindustrie oplevert. Want als je doorberekent voor hoeveel CO2-uitstoot een bos bloemen zorgt schrik je enorm: 4 kilo!”

Biodiversiteit

“Dat komt niet alleen door het waterverbruik, maar ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en van kunstmest en de vervoerskilometers die gemaakt worden. Omdat ze bijvoorbeeld helemaal in Kenia worden gekweekt. Daarnaast zorgen de kassen voor lichtvervuiling waarmee het lokale ecosysteem in de war geschopt wordt. Bovendien zorgt deze manier van kweken voor een enorme monocultuur, dat is niet goed voor de biodiversiteit. En dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsomstandigheden op sommige plekken. Het kan gelukkig ook anders, en dat is wat ik wil laten zien. Met TOMA’s bloemenservice werk ik samen met biologische tuinders, en met hen wil ik de biologische bloementeelt vergroten. Door lokaal te telen en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken reduceren we CO2 en voorkomen we aantasting van het ecosysteem.”

Circulair

“Circulair werken vinden we belangrijk. Zo halen we bijvoorbeeld de oude bloemen op bij de zakelijke klanten en composteren we deze weer op de tuin. Dat kan heel goed, want het zijn biologische bloemen dus ze bevatten geen gif. Veel reguliere bloemisten scheiden hun afval (nog) niet en gooien hun onverkochte voorraden bloemen vaak weg. Wij plukken alleen wat we nodig hebben. Verder gebruiken we geen plastic, ook geen plasticfolie of plakband om de bloemen mee te verpakken, maar gerecycled papier en nietjes. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken we ook en natuurlijk kopen we alleen biologische zaden in.”

De Buitenhof

“In 2019 zijn we met een nieuw project gestart. Samen met CSA-Tuinderij LandinZicht en een bevlogen bloementeler hebben we een mooi stuk akkerland, genaamd de Buitenhof, gevonden waar we onze eigen bloemen telen. Iedereen die dat wil kan hier een oogstaandeel in nemen en op die manier draag je bij aan duurzame sierteelt. Samen telen, samen delen. Bovendien kun je het hele seizoen genieten van een mooie milieuvriendelijke bos bloemen voor thuis of op kantoor. We gaan met de seizoenen mee, zo maken we na de zomer herfststukken met biologische pompoenen en maïs erin verwerkt. Kun je daarna weer een lekker soepje van maken. Helemaal circulair dus. Wie geïnteresseerd is kan een kijkje op de website nemen.”

Neem een kijkje op de website >>

website: sbddesign.nl