Tuinderij LandinZicht gestart in 2016. Wietse heeft een opleiding gevolgd aan de Warmonderhof, en kwam toen tijdens zijn stage terecht op een tuinderij. Daar heeft hij geprobeerd een CSA op poten te zetten, aangezien hij geïnteresseerd was in deze vorm van gemeenschapslandbouw. Toen dit uiteindelijk niet lukte, is Wietse zijn eigen CSA tuinderij gestart, samen met tuinder Julien.
De tuin
Het land van tuinderij LandinZicht is verspreid over verschillende locaties; 0.6 hectare land op het terrein van de tuinderij, 1000m kassen aan de andere kant van het terrein, 0.5 hectare in Loosdrecht, en 1000m kassen in Kortenhoef. De grond in Hilversum pachten ze van een landgoed. Op het terrein in Hilversum zit ook een zorggroep, welke af en toe meehelpen in de tuin. Daarnaast is er een klein cafeetje, deels verzorgt door de zorggroep en een landwinkel met streekproducten.
Op dit moment zijn er 175 aandeelhouders van de tuin, wat betekent dat er ongeveer 350 mensen van de tuin eten. Tuinderij LandinZicht is een zelfoogsttuin, wat betekent dat aandeelhouders zelf hun groenten, fruit en kruiden komen oogsten. Zo leren ze ook meteen hoe het eraan toe gaat op de tuinderij en hoe de groenten groeien. Om diezelfde reden zijn er normaal ook schooltuintjes te vinden op het terrein, maar door de corona maatregelen dit jaar even niet.
Idealen
Tuinderij LandinZicht is SKAL gecertificeerd, en volgt dus de principes van biologische landbouw. En dat is ook erg belangrijk voor de tuinders: “Ik vind biologisch belangrijk, omdat we dan goed voor onze grond zorgen. Dat je de bodem zo behandelt dat over 100 jaar hier nog een tuin is, op dezelfde basis als dat we het nu doen. Dat vind ik mijn opdracht.”
Naast het zorgen voor de natuur door biologisch te verbouwen, wordt er ook gezorgd voor dieren in de omgeving. Er zijn verschillende plekken voor dieren op de tuin; wanneer je rondloopt, hoor je aan één stuk door vogels fluiten en zul je ook kikkers tegenkomen in de poeltjes op de tuin.