Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Yvette Zegwaard

Repair Café Hilversum

Ik ben Yvette en de coordinator van het Repair Café in Hilversum.  Eind vorig jaar heb ik het stokje overgenomen van degene die het Repair Café in 2013 (mede) heeft opgezet. Een groep van enthousiaste en kundige vrijwilligers komt iedere maand samen in wijkcentrum De Zoutkeet om zoveel mogelijk mensen te helpen bij de reparatie van hun spullen en hierbij uitleg te geven.

Het idee om kapotte artikelen een tweede leven te geven, spreekt mij enorm aan. Waarom zou je iets weggooien wat nog prima gerepareerd kan worden?  Er wordt zoveel onnodig weggegooid en dat is zonde. Ik ben dan ook blij met voorstel van de Europese Commissie om consumenten het recht op reparatie te geven. Nu worden bepaalde producten zo gemaakt dat ze nauwelijks open te maken zijn voor reparatie. Daarmee dwing je consumenten tot vervanging, terwijl dat helemaal niet nodig is. Zo houden we de consumptiemaatschappij in stand. Het weggooien van producten die nog best een tweede leven kunnen hebben, zorgt ieder jaar in Europa voor 35 miljoen ton afval, 261 miljoen ton aan broeikasgassen en eer gaat 30 miljoen ton aan grondstoffen verloren. (bron)

Het initiatief in Hilversum is aangesloten bij de internationale Repair Café organisatie en er zijn wereldwijd al ruim 2200 Repair Cafés actief.
Ook in Hilversum is er een groep van ± 20 vrijwilligers. Zij zetten zich volledig belangeloos in om anderen te helpen. Zonder hen geen Repair Café!

Kom ook eens langs in De Zoutkeet.  Je vindt de agenda en openingstijden op de website: repaircafehilversum.nl

website: sbddesign.nl