In gesprek – Slim duurzaam leven: hoe doe je dat?
Met buitenbeentjes koken, je afgedankte spijkerbroek in de kledingbak, je stofzuiger repareren en ook je huis naar nul-op-de-meter. Duurzaam leven is nog best ingewikkeld. Hoe doe je dat slim zonder je van alles en nog wat te moeten ontzeggen. Hierover organiseerde Hilversum100 tijdens De Duurzame Driedaagse een gesprek aan de grote tafel bij @AllArt. Dit Hilversum100 Gesprek was ook op Zoom te volgen.
Hilversum100 verbinder en gastvrouw Ynske Betlem en haar gasten nemen ons mee in de wereld van de kleine veranderingen die er allemaal toe doen, zoals Wijnand Klaver van het Repaircafé het verwoordde. We hoeven niet heilig te zijn en doe vooral dat wat bij je past. Mijn huis is bijna nul-op-de-meter en ik vlieg uiterst zelden, maar ik rijd wel auto en barbecue graag, vertelde Sanne Groenhof aan tafel.
De eerste gast aan tafel is Ron van de Wiel van Blue LOOP. Ron neemt ons mee in de wereld van recycling als levenstijl waarbij textielafval niet bestaat omdat versleten jeans weer garens worden. Gooi je versleten kleding niet bij het afval maar breng het naar de kledingbak. Na sorteren komt dit bij Blue LOOP terecht die van versleten spijkerbroeken weer nieuwe broeken maakt. Blue LOOP originals vind je in Hilversum bij Sus&So en Bever. Ynske vroeg Ron of zij ook oude knuffels in de textielcontainer mag gooien. Dat mag!
De tweede gast aan tafel is Hester Gietelink van de Natuurkeuken. Zij vertelt dat ze in haar kookworkshops mensen laat ervaren dat duurzaam koken en gezond eten goed samengaan. Vegetarisch kan maar wat vlees is niet fout als het van een biologische boer dichtbij Hilversum komt. En kook ook eens met ‘buitenbeentjes’. Je ziet ze steeds vaker bij supermarkten.
Na de pauze schuiven twee nieuwe gasten bij Ynske Betlem aan. Wijnand Klaver repareert al zo lang als hij zich kan herinneren spullen. Wijnand heeft een hekel aan weggooien, maar hij haalt apparaten ook uit elkaar omdat hij wil weten hoe ze in elkaar zitten. Zijn ogen gaan glinsteren wanneer hij vertelt over het Repaircafé: hoe hij samen met een kind speelgoed repareert of voor een ‘klant’ een nieuw snoer op zijn stofzuiger zet.
Eén van de zoomers vraagt Wijnand of het soms niet beter is niet te repareren maar nieuw te kopen omdat nieuwe apparaten vaak energiezuiniger zijn.https://youtu.be/OjCwxoNzuuw
Ynske Betlem woont net als Sanne Groenhof in een jaren-30 huis. Ze is daarom extra benieuwd hoe Sanne zijn huis bijna nul-op-de-meter heeft gekregen. Sanne kocht een klushuis met gaskachels en is rigoreus aan de gang gegaan met isoleren, dik glas, vloerverwarming, warmtepomp en zonneboiler. Zijn tip: begin in de winter als het waait, kijk waar het tocht en pak dat als eerste aan. En ja het kan alleen uit als je verder kijkt dan je excelsheet.
Ynske Betlem sluit af. Zij bedankt haar gasten voor hun inspirerende verhalen en iedereen in de zaal en op Zoom thuis voor hun belangstelling.
Aan de Hilversum100 productie Slim duurzaam leven werkten mee: Beeldlijn/Adri Gersen (video), Arnoud van den Heuvel (videobewerking), @AllArt (zaal en techniek), Paul Basset (blog), Marida Jacobs, Paul Basset en Ynske Betlem (redactie)