Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

De gemeente in actie

Hoe de gemeente werkt aan meer groen in Hilversum:

Programma Groen

De gemeente heeft eind 2022 haar groene visie vastgelegd in Programma Groen Hilversum 2040. Voor de komende jaren is een Uitvoeringsprogramma 2023-2026 vastgesteld. De plannen voor 2024 zijn uitgewerkt in een apart document. Alle plannen vind je op bouwenaanhilversum.nl.

Een paar projecten in 2024 uitgelicht

De gemeente heeft voor 2024 het volgende jaarplan gemaakt: Jaarplan Programma Groen 2024

Buurtacties rond speelplekken

Elk jaar knapt de gemeente zes speelplekken op met veel aandacht voor groen. Het plan is om bewoners rond die speelplekken uit te nodigen om mee te doen en hun eigen tuin ook een groene opknapbeurt te geven.

In 2024 knapt de gemeente de volgende speelplekken op: Lijsterweg, Ruitersweg, Lutherhof, Hoviusstraat (Hilversum Noord, zijstraat Lopes Dias, tussen de flats), Zevenbergen (Kamrad), Varenmeent, Goudwespmeent.

In 2025 staan zes nieuwe speelplekken op het menu. In 204 begint daarover het participatietraject: St Annastraat, Laanstraat (historisch buurtje centrum), 2x Willibrorduslaan, Kuypersplein, Mon. vd Weteringstraat (centrum bij Groest). Ook het Neuwegpark krijgt dan een grondige groene make over.

Beschermde met bewonerswaarde

Sinds 1 januari 2024 heeft de gemeente de regels voor het kappen van bomen aangepast. Als bewoner kun je nu bomen in je omgeving die je waardevol vindt, aanmelden voor ‘bewonerswaarde’. Als een boom wordt aangemeld door bewoners van drie verschillende adressen, krijgt deze boom een ‘bewonerswaarde’. De bewonerswaarde blijft vanaf dat moment 5 jaar gelden. Deze bewonerswaarde wordt meegenomen bij de beslissing of een kapvergunning wordt afgegeven. Zo heb je direct invloed op je woonomgeving.  

Nieuwsbrief Groen in beweging

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de gemeente. Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Groen in beweging.

website: sbddesign.nl