Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Zelf aan de slag in tuin en buurt

Ik wil vergroenen en heb een …

Tuin

Wat heerlijk dat je een tuin hebt. Deel je geluk met vlinders, hommels, vogels en kleine zoogdieren. Die maak je blij met verschillende bloeiende en besdragende planten en struiken. Met een lekker dikke haag, een vijvertje en een boom voor de schaduw maak je je tuin nog mooier.  

Een tuin vol natuur

Inspiratie nodig? Op internet en in de bibliotheek kun je héél veel informatie vinden. Een mooi complete webpagina vind je hier: steenbreek/tuintips

Heg

Heb je geen zin, tijd of ruimte om je hele tuin te vergroenen? Plant dan een heg. Vooral een gemengde heg kan al veel verschil maken voor insecten en vogels. Praktische tips vind je via huisjeboompjebeter.nl

Pergola

Zoek je verkoeling? Dan is een begroeide pergola een snelle manier om schaduw in je tuin te brengen. Een feest voor het oog, een woonplaats voor insecten en vogels en goed voor je woonplezier. Alle informatie over geschikte klimplanten vind je in deze beknopte folder (pdf) van huisjeboompjebeter.nl en deze uitgebreide klimplantengids van de gemeente Amsterdam.

Extra elementen in je groene tuin

Heb je al een groene tuin en wil je die nog beter geschikt maken voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren? Hieronder hebben we een paar informatieve webpagina’s voor je geselecteerd.

Vijver

  • Een vijver is een enorme verrijking voor je tuin. Libellen vinden al snel de weg naar het water. En als er genoeg groen in de omgeving is, kun je ook kikkers, padden en salamanders verwachten. Lees hier de tips van de RAVON voor een ideale amfibieënvijver en hier de adviezen van de Vlinder- en Libellenwerkgroep.
  • Blog over aanleg vijver in Hilversumse tuin

Insectenhotel

  • Zelf een insectenhotel maken is niet moeilijk. Dit zijn de tips van Natuurmonumenten en hier lees je adviezen van bestuivers.nl.   
  • Dat een insectenhotel zelfs in een klein tuintje tot verrassende resultaten kan leiden lees je in dit blog.  

Nestkastje voor vogels

  • In onze versteende stad is het voor vogels steeds lastiger om veilige nestgelegenheid te vinden. Je kunt ze helpen door nestkasten op te hangen. Die kun je kant en klaar kopen of zelf maken, zie bijvoorbeeld deze tips van de vogelbescherming.nl.

Egels in de tuin

Composthoop

Waterdoorlatende verharding

  • Op plekken waar je echt verharding nodig hebt, kun je halfverharding gebruiken. Zo kan het regenwater wegzakken en geef je kleine stoepplantjes de kans om ook dat deel van je tuin te vergroenen. Tips via huisjeboompjebeter.nl

Wateropslag

Balkon

Elk balkon kun je omtoveren tot een groen paradijsje. Aanstekelijk is het verhaal van Caspar Jansen over zijn Amsterdamse bijenbalkon. Ook in Hilversum hebben we prachtige voorbeelden, zoals in de Langestraat, tegenover de Kapelstraat.

Begint het al te kriebelen? Laat je dan inspireren door deze tips.

Gevel

Geen plaats voor een tuin? Ga dan de hoogte in. Met een paar klimplanten verander je de muren van je huis in een grote verticale tuin. Een feest voor het oog, een woonplaats voor insecten en vogels en goed voor je woonplezier. Want een begroeide gevel houdt je huis ‘s zomers koel en ‘s winters warm. Alle informatie over geschikte klimplanten vind je in deze beknopte folder van huisjeboompjebeter.nl en deze uitgebreide Klimplantentengids van de gemeente Amsterdam.

  • Lees deze blog over de geveltuin van Dylan in de Buys Ballotstraat in Hilversum

Dak

Met een groen dak creëer je een extra tuin. De aanleg is wel een klus en niet goedkoop. Veel mensen doen het samen met hun buren en drukken daarmee de kosten. Maar het resultaat mag er zijn: een goed geïsoleerd dak dat veel regenwater opneemt en een pleisterplaats is voor insecten en vogels. Algemene tips vind je via huisjeboompjebeter.nl. In Hilversum liggen intussen al heel wat mooie groene daken.

Straat

Boomspiegels

Je ziet ze overal: mooi beplante boomspiegels (= de grond rond bomen). Goed voor de natuur en voor je humeur. Als je samen met je buren meerdere boomspiegels adopteert, krijg je hulp van de gemeente. Je krijgt dan planten en kunt gereedschap lenen. Hier lees je hoe je dat aanpakt: https://hilversum.nl/mijn-wijk/boomspiegel-adopteren

Als er genoeg ruimte is op de stoep is het vaak mogelijk om de boomspiegels te vergroten. Op heel brede stoepen kunnen de boomspiegels zelfs met elkaar worden verbonden. Vraag de gemeente naar de mogelijkheden.

Ben je benieuwd hoe bewoners zich hebben georganiseerd? Lees dan dit verhaal van de bewoners van de Waldecklaan. [blog nog schrijven]

Geveltuinen

Ook geveltuinen zie je steeds meer: smalle tuintjes in de plint tussen huis en stoep. Daarmee ziet een straat er meteen een stuk vriendelijker uit. En ook dieren zijn er blij mee. Heb je plek voor een geveltuin? Dan helpt de gemeente je graag bij de aanleg. Kijk op hilversum.nl/mijn-wijk hoe dat in z’n werk gaat.

Bomen

Bijna elke straat in Hilversum heeft bomen. Maar niet allemaal. Meestal is er dan geen ruimte onder de grond: overal liggen kabels, gas- en waterleidingen. Soms is een straat zo smal, dat er bovengronds geen ruimte is. Toch lukt het soms om in zo’n straat een paar bomen neer te zetten. Zoals in de Diamantstraat. Lees hier hoe de bewoners dat voor elkaar kregen.

website: sbddesign.nl