
Uitspraak proefproces overkapt ‘zitje op straat’
Onlangs weigerde de gemeente de vergunning voor het plaatsen van een fietsoverkapping in een voortuin in de Neptunusstraat.
Het zou leiden tot ‘aantasting van de historische ruimtelijke structuur van de woning met open, groene voortuin’. Het toestaan van deze berging zou eveneens leiden tot ongewenste precedentwerking in deze tuinwijk.
Het ging hier om een aanvraag voor een circa 2 meter hoge overkapping met sedumdak. Zie foto hieronder van een voorbeeldsituatie.
Foto: Hovenier Kranenburg
Toen dit verhaal Mischa Pohlmann – verbinder Groene mobiliteit Hilversum100, voorvechter van de kabelgoot en duurzaam vervoer – ter ore kwam, besloot hij een nieuwe vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een ‘overkapt zitje’ in dezelfde straat. Eveneens 2 meter hoog, maar om technische redenen geen sedumdak. Om de uitdaging te vergroten stelt hij voor om dit afsluitbare privé-bouwwerk aan de openbare weg plaatsen. Zie foto hieronder van een voorbeeld.
Pohlmann vreest dat de gemeente de vergunning op dezelfde gronden zal weigeren wegens aantasting van de historische ruimtelijke structuur en de aantasting van de cultuurhistorische, stedenbouwkundige en landschappelijke waarden van het beschermd stadsgezicht.
Tenzij Burgemeester en Wethouders zich zullen laten leiden door precedentwerking van eerder afgegeven vergunningen. Zie foto huidig aanzicht Neptunusstraat. (zoek de voortuinen)
Wanneer de gemeente dinsdag aanstaande uitspraak heeft gedaan over deze kwestie, zullen we de uitslag hieronder delen.
===
*** Update dinsdag 1 april 2025 ***
Verbijsterende uitspraak proefproces overkapt ‘zitje op straat’.
De Omgevingsvisie 2040 legt de prioriteit bij de fiets en groen boven de auto. Desalniettemin weigert de gemeente een fietsoverkapping met sedumdak en wordt daarentegen het plaatsen van een 2 meter hoge Ford transit custom tourneo niet als een verarming van de cultuurhistorische, stedenbouwkundige en landschappelijke waarden van het beschermd stadsgezicht gezien.
Verbinder Mischa Pohlmann die de aanvraag deed aan de hand van bijgaande tekening, vreest voor ongewenste precedentwerking:
“Moet je je voorstellen hoe de straat er uit zou zien als iedere bewoner een vergunning zou krijgen om een soortgelijk stukje privé-bezit aan de openbare weg te plaatsen”.
===
Noot van de redactie:
Uiteraard hebben we bovenstaande aanvraag gefingeerd. Wat we met deze 1-april-grap hebben willen aanduiden, is dat we zo gewend zijn geraakt aan de auto die ons straatbeeld domineert, dat veel mensen deze voor lief zijn gaan nemen. Maar auto’s hebben wel degelijk een invasieve werking op de openbare ruimte. De straat zou voor algemeen gebruik moeten zijn, maar waar een auto staat kun je niet lopen – laat staan spelen. Een rechtvaardige straat houdt rekening met alle gebruikers.
Een fietsenberging in de voortuin mag in Hilversum niet hoger zijn dan 1 meter. De gedachte is; zo blijven de zichtlijnen en de esthetische kwaliteiten van voortuinen en historische structuren van wijken gewaarborgd. Je zou verwachten dat dit principe dan ook zou moeten gelden voor voertuigen. In het voorbeeld hierboven hebben we een veelvoorkomend autobusje gebruikt dat hoger is dan de norm die de gemeente stelt aan hondenhok, container-ombouw en fietsoverkapping in de voortuin. Is het niet vreemd dat we voertuigen – die toch ook regelmatig lang geparkeerd staan in straten – blijkbaar niet langs dezelfde maat houden?
In de omgevingsvisie 2040 staat te lezen dat “De auto voor veel Hilversummers belangrijk blijft, maar toch geleidelijk aan minder ruimte zal krijgen. Vrijkomende ruimte wordt benut voor meer groen, klimaatadaptatie, ontmoeting, vermaak, spelen en fietsen.” We pleiten ervoor dat het gedogen of toestaan van fietsenoverkappingen [en andere hulpmiddelen die gebruik van fiets, bakfiets en ander duurzaam vervoer stimuleren] op privé terrein zwaarder mag wegen dan de esthetische kwaliteit voor het straatbeeld. Zeker wanneer dit zou kunnen resulteren in minder auto’s in de straat en een rechtvaardiger straat voor iedereen. Een andere mogelijkheid is dat de gemeente ruimte gaat zoeken voor publieke stallingen. Hint: waar 1 auto past, kunnen wel 10 fietsen.
Lees ook dit artikel op de website van de Fietsersbond Hilversum en dit artikel op de landelijke website. Ook interessant: derechtvaardigestraat.nl