Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Van ideeën naar voedselvisie – terugkoppeling netwerkbijeenkomst 9 feb 2023

26 februari 2023

De derde bijeenkomst rond voedsel vond plaats bij broedplaats @ All Art. Met een groep van zo’n 25 betrokken mensen, startten we met een rondje beantwoorden van drie vragen:

  1. Wat is het vraagstuk dat je wil oplossen/ waar je mee aan de slag wil?
  2. Wat wil je bereikt hebben over 5 jaar?
  3. Wat is je idee om daar te komen?

Het was prachtig om al die inzet, betrokkenheid en ideeën van mensen te horen voor een duurzamer, groener en leefbaarder planeet. Het mooie van voedsel is dat iedereen er wel iets mee heeft. Daarom geloven we ook dat dit thema zo belangrijk is om verandering in gang te zetten. Er liggen zoveel kansen!

We hebben per vraag de 5 belangrijkste doelen eruit gepikt…

Zo door de oogharen zien we ‘educatie’ en ‘zelf verbouwen van groente en fruit’ (zelf doen en voordoen!) als hele belangrijke zaken. Daarmee leren we de huidige en komende generaties wat gezond eten is en waar het vandaan komt en maken we de grond gezonder (en daarmee ook mensen en dieren).

Daarnaast kunnen we veel plantaardiger eten en kunnen we zorgen dat overgebleven voedsel wordt hergebruikt en herverdeeld.

We kunnen veel zelf, maar het gaat sneller als voedsel ook op de politieke agenda komt. Ook daar willen we mee aan de slag.

De input van de avond wordt in kleiner comité uitgewerkt tot een voedselvisie.

Taste before you waste

We eindigden de avond met het prachtige verhaal van Lindeke Mast over Taste before you waste (Facebook), een initiatief in Bussum, waarbij overgebleven groente van de markt verzameld wordt en vervolgens herverdeeld en verwerkt wordt in gezamenlijke maaltijden. We leven in overvloed! Zo’n initiatief willen we in Hilversum ook wel!

Wil je aansluiten of heb je vragen? Schrijf een mailtje naar voedsel@hilversum100.nl

Tekst: Vybeke Pieters

website: sbddesign.nl