Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Van Schildpaddensoep tot Karekiet

24 september 2023

Een wandeling met Ben Bus van Stichting Media Natuurpark: van schildpaddensoep tot karekiet

 ‘Kun jij niet een ecologisch groenplan schrijven voor het Media Park?’ Deze vraag aan imker Ben Bus leidde in 2021 tot de oprichting van de Stichting Media Natuurpark. Ben: “Ons doel is om de leefbaarheid en biodiversiteit in dit gebied te vergroten. Landschapsarchitect Jan Boon heeft een prachtig Media Park aangelegd dat er een halve eeuw later wat verwaarloosd bij ligt. Met natuurlijk beheer geven wij het de allure van weleer terug.”

“De aanleg van het parkeerdek en het VPRO-gebouw hebben stukken van het oorspronkelijke park afgesnoept”, zegt Ben Bus. Niet zonder trots haalt de voorzitter van Stichting Media NatuurPark een boekje uit zijn tas. Hij legt uit dat er bij het schrijven van het ecologisch groenplan zoveel informatie en fotomateriaal bleek te zijn dat samen met de auteur Karen van Schothorst is besloten om er een mooie uitgave van te maken. Op de achterkant van het boekwerkje staat een oude foto van het toen net aangelegde park. Ben tikt op de foto: “maar hier bij AVROTROS is er wat natuur bijgekomen.”

Blusvijver

Na de sloop van het Gemeenlandshuis, het bestuursgebouw van de Erfgooiers (iets wat Ben, zelf erfgooier, nog steeds betreurt) kreeg landschapsarchitect Jan Boon de opdracht om van het natuurgebied rond het toenmalige Omroepkwartier een park te maken. “Het park moest een blusvijver hebben”, vertelt Ben als we via een slingerend pad bij het aangelegde ven met rietkragen aankomen. “Eind jaren ’60 is de Vitusstudio in Bussum afgebrand en daar is van geleerd dat het handig is om water dichtbij te hebben.”
De vijver is kunstmatig, een dikke laag folie met zand houdt het water in het bekken, maar de oevers zijn natuurlijk met riet en andere beplanting. “Jan Boon was zijn tijd ver vooruit. Hij had een totaalvisie en wilde dat natuur en cultuur samen opgingen in het park tussen de mediabedrijven”, vervolgt de eigenaar van De Gooise Bij die in 2014 bij het natuurgebied betrokken raakte. “Ik heb verschillende bijenkasten rond Hilversum en wilde hier ook graag kasten neerzetten. Dat mocht en sindsdien heb ik hier een schans die ik De Media Bij heb genoemd.”

Schildpaddensoep

Langzaam kruipt een schildpad op de oever. Ben fronst zijn wenkbrauwen. “Hou je van schildpaddensoep? Ooit heeft iemand zijn roodwangschildpadden in de vijver gelaten. Een drama, ze horen hier niet thuis en vreten alles op.”
Wel inheems is de grote bonte specht die we horen, maar zich niet laat zien. “Hij broedt hier elk jaar in dezelfde boom”, weet onze gids te vertellen. Het wachten wordt beloond. Schichtig vliegt de bonte vogel naar een tak boven het ingehakte gat in de stam.
Ben wijst even later naar opgedroogde modder onder het dakje van een nestkast. “Werk van de boomklever, die metselt elke kier dicht.” Samen met de Vogelwerkgroep ’t Gooi zijn langs het Jan Boon Wandelpad 35 nestkasten opgehangen. Op drie na allemaal in gebruik. Ben: “Ver boven onze verwachting, we waren al blij geweest met de helft. In het Ecologisch Groenplan hebben we ook voorgesteld om het riet op de eilandjes in de vijver duurzaam te beheren. Wie weet komen dan ook de rietzanger en karekiet terug.”

Amfitheater

Dan voert de wandeling naar het vroegere amfitheater, nu alleen nog herkenbaar aan een ronde kuil in het landschap. “Tineke de Nooij nam hier in de jaren ’80 en ’90 nog programma’s op”, vertelt Ben. “We hadden plannen om de bankjes in ere te herstellen. Hoe mooi zou het zijn als in dit openluchttheater weer zo’n driehonderd mensen kunnen genieten van concerten en andere optredens? Alles leek vorig jaar in kannen en kruiken toen de eigenaar zich terugtrok. Er waren teveel andere dingen die speelden. Ik hoop dat het een pas op de plaats is en we dit plan op zeker moment wel kunnen uitvoeren.”

Jan Boon

Jan Boon zou verheugd zijn als het zover komt, denkt onze begeleider. De landschapsarchitect wilde eerst weinig weten van Stichting Media NatuurPark en alle ontwikkelingen rond zijn park. “Jan vond dat zijn ontwerp in de loop der jaren was verprutst. Het was zelfs lastig om hem over te halen om aanwezig te zijn bij de feestelijke onthulling van het wandelpad dat naar hem is vernoemd. Gelukkig is hij wel gekomen. Nu is hij  enthousiast over de plannen en wil hij betrokken blijven. ‘Ik houd het in de gaten’, zo heeft hij mij gewaarschuwd. Komt goed uit, want ons doel als Stichting Media NatuurPark is juist om dit park weer in ere te herstellen.”

Dit artikel verscheen eerder in Kijk op jouw wijk Hilversum Noordwest, september 2023

 

 

 

Tekst: Koosje de Beer   |   Beeld: Fred Pangemanan

website: sbddesign.nl