Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag Broedplaatsendebat dinsdag 27 mei

26 juni 2025

Broedplaatsen in Hilversum krijgen erkenning en ondersteuning

Verslag van de broedplaatsenbijeenkomst van 27 mei 2025

De derde broedplaatsenbijeenkomst van Hilversum100 vond plaats bij broedplaats VONK in de wijk op de Larenseweg – een symbolische keuze voor een gesprek over de toekomst van broedplaatsen in onze regio. Ongeveer 30 betrokkenen kwamen bijeen om te praten over hoe we deze waardevolle initiatieven kunnen behouden en versterken.

Wat zijn broedplaatsen eigenlijk?

Broedplaatsen zoals VONK, OPWAARTS op het MOB-terrein, het Klusklooster en de Meentwerf zijn meer dan alleen werkruimtes. Het zijn grassroots-initiatieven die vanuit lokale betrokkenheid zijn ontstaan. Ze bieden ruimte aan starters, kunstenaars, kleine ondernemers en culturele, maatschappelijke initiatieven tegen betaalbare tarieven. Wat hen bijzonder maakt, zijn de interessante crossovers tussen duurzaamheid, cultuur, ambachten en sociale verbinding. En hoewel deze belangrijke waarden niet altijd direct meetbaar zijn, nemen broedplaatsen een belangrijke plek in in de sociaal-culturele én economische infrastructuur van de stad.

In een stad waar ruimte steeds schaarser wordt, hebben deze broedplaatsen erkenning nodig en ruimte om zich verder te ontwikkelen.

Stem uit de praktijk: welzijn en verbinding

Twee ingezonden brieven onderstreepten het maatschappelijke belang van broedplaatsen. Els Köse van Versa Welzijn schreef over VONK:

“Waar buurthuizen soms vooral een vaste groep bezoekers trekken, zie ik dat VONK juist een breed en divers publiek aanspreekt. Juist dat maakt het zo waardevol: mensen die elkaar anders misschien niet zouden ontmoeten, vinden hier aansluiting.”

Marieke Daemen, ambulant begeleider, richtte zich op de groeiende eenzaamheid:

“Wat ontzettend hard nodig is in Hilversum, zijn plaatsen waar mensen vrijblijvend elkaar kunnen ontmoeten zonder dat het in een buurthuis-jasje wordt gegoten.”

Deze verhalen raakten ook Janine Mol en Lysanne ter Brugge van de gemeente, die hun bevindingen deelden uit de broedplaatsen-excursies van november 2024.

Gemeente ziet de waarde

De gemeente onderkent de diversiteit en waarde van broedplaatsen. Janine Mol ziet ook de noodzaak van een centraal aanspreekpunt. Doordat broedplaatsen nog niet verankerd zijn in gemeentelijk beleid, en vanwege een mengeling van functies  niet in één specifiek domein passen, worden broedplaatskwesties vaak van loket naar loket doorgeschoven. Dit leidt tot kostbare energieverspilling zowel aan de kant van de broedplaatsen als bij de gemeente zelf. Een aanspreekpunt kan kennis en regelgeving rondom broedplaatsen bundelen zodat de samenwerking tussen gemeente en broedplaatsen soepeler kan verlopen. Janine Mol wil zich hier graag voor inzetten.

Lysanne ter Brugge vulde aan dat broedplaatsen erkenning verdienen in de nieuwe Economische Visie.

Vijf speerpunten voor de toekomst

De bijeenkomst formuleerde vijf thema’s voor het broedplaatsenbeleid:

  1. Definitie: Wat is een broedplaats? Een heldere omschrijving zorgt ervoor dat alle partijen dezelfde waarden bedoelen.
  2. Goed contact: Eén accountmanager bij de gemeente als aanspreekpunt, ondersteund door een logboeksysteem voor continuïteit.
  3. Convenant: Breed draagvlak binnen alle gemeentelijke domeinen en een ambtelijk kader voor status en erkenning.
  4. Locaties: Bestaande locaties behouden, actief ruimte vrijmaken en broedplaatsen meenemen bij nieuwe stadsontwikkeling.
  5. Status: Erkenning van de bijzondere positie van broedplaatsen en aandacht voor regelluwe zones.

Bekijk de powerpointpresentatie (pdf opent in nieuw venster)

Politieke steun en toezeggingen

Gemeenteraadslid Bas Nanninga (ChristenUnie) – ook aanwezig bij de broedplaatsenbijeenkomst – diende na de broedplaatsenbijeenkomst een motie “Behoud en uitbreiding van broedplaatsen” in. Hierin vroeg hij het college om structureel broedplaatsenbeleid en een vast aanspreekpunt (kwartiermaker) namens de gemeente.

Wethouder Floris Voorink reageerde positief en deed concrete toezeggingen [link opent video Raadsvergadering woensdag 11 juni]. Hij beloofde een centraal aanspreekpunt en zei broedplaatsen op te nemen in zowel de Economische Visie (eerste kwartaal 2026) als het vastgoedbeleid. “We moeten ze wel een beetje helpen en dat willen we ook heel graag,” aldus de wethouder.

Vooruitblik

De broedplaatsencommunity kijkt positief naar deze ontwikkelingen. Met een centraal aanspreekpunt en beleidserkenning krijgen deze waardevolle initiatieven de ondersteuning die ze verdienen. De komende periode wordt cruciaal voor het verankeren van broedplaatsen in de Hilversumse samenleving.

De boodschap is helder: broedplaatsen zijn geen tijdelijk fenomeen, maar een essentieel onderdeel van een levendige, inclusieve stad. Nu is het zaak om die erkenning om te zetten in concrete actie.

Tekst: Arnoud van den Heuvel, Lot Vermeer   |   Beeld: Jacqueline van Oostveen

website: sbddesign.nl