Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag Burgerschapsdag Comenius College 2023

22 december 2023

Op 21 december organiseerde het Comenius College een burgerschapsdag met 100 leerlingen (6VWO).

Sandra van Breemen van Omgevingseducatie en Arnoud van den Heuvel van Hilversum100 verzorgden een programma dat in het teken stond van voedsel en verpakkingen. Met een inleidende quiz ontdekten de leerlingen wat de criteria zijn om voedsel te verpakken, wat de voor- en nadelen zijn en waar verpakking aan moet voldoen. En ook dat er veel alternatieven zijn voor eenmalige plastic verpakkingen. Te denken valt aan papieren verpakkingen, bio-plastic en zwamvlok.

Startup

Vervolgens was het de bedoeling om afval te gaan rapen met de Rubbiz app (opbrengst voor het goede doel), maar storm Pia gooide roet in het eten. Als alternatieve opdracht werden de leerlingen uitgedaagd om in groepjes van drie/vier een Startup te vormen. Deze startup doet onderzoek naar een levensmiddel en hoe het nu verpakt wordt. De uitdaging was om een alternatief te verzinnen dat rekening houdt met houdbaarheid, verspilling en herkomst van het product. In een pitch van 1 minuut presenteerden de startups hun product, inclusief titel, slogan, materiaal, productiemethode, samenwerkingspartners/leveranciers en het businessplan. De jury lette op presentatie, look&feel en creativiteit.

Burenlunch

In de middag kwamen een tiental buren van de school op bezoek. Ze hadden een uitnodiging ontvangen om kennis te maken met de leerlingen en samen te lunchen. Na een rondleiding door de school verzamelden de leerlingen en de buren zich in de kleine aula, waar een groep de kerstlunch had voorbereid. Allerlei ‘gezonde’ ingrediënten stonden klaar – met dank aan Gemeente Hilversum en de wijkregisseur van NoordWest (Anneke la Rose).

Er was één belangrijke spelregel:

  • Maak een heerlijk gezonde, fotogenieke lunch voor je buurman of buurvrouw.

Dit betekende dus dat je in gesprek moest: ‘Wat vindt u lekker?’

Er ontstonden prachtige gezonde creaties waaruit hieronder een greep:

De foto die de meeste stemmen ontving wordt uitvergroot toegevoegd aan de foto-eregalerij in de school:

Van de buren van het Comenius College kregen de begeleidende leerkrachten terug dat ze het enorm waardeerden dat de school naar ze uitreikt en het gesprek aangaat. Een mooi moment ook om op positieve wijze wat ervaringen te delen – bijvoorbeeld over rookgedrag en andere ‘ontmoetingen’ met leerlingen. Maar bovenal lof voor de school en zeker voor herhaling vatbaar.

 

 

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Monique Schipper

website: sbddesign.nl