Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag Hilversum MoestuinSTART

25 maart 2024

Wie op zaterdag 23 maart 2024 het nieuwe buurthuis van Hilversum Zuidoost ‘ZO-samen’ inliep, kon zich onderdompelen in de wereld van… de moestuin.

Initiatiefneemster Sanne Steen organiseert – dankzij een subsidie van 600 jaar Hilversum en een bijdrage van Urban Farming 035 – een serie bijeenkomsten van maart tot en met oktober. Doel is om Hilversummers iedere maand in aanraking te brengen met het plezier van zelf verbouwen en oogsten van groenten, fruit en bloemen.

Gewoon op je eigen balkon, in je eigen tuin, in de tuin van de buren of in een buurttuin.

Wethouder Bart Heller was aanwezig om het moestuinseizoen te openen. De openingshandeling was – hoe kan het ook anders – het planten van een hand bonen in een moestuinbak.

Instant resultaat moet het gezelschap niet verwachten. De bonen krijgen wel wat te drinken; ze worden besproeid met een fles-gieter – met gaatjes in de dop.

Ook andere bezoekers mochten meedoen en kregen vervolgens wat te drinken.

Bubbels!

Andere gasten en sprekers werden voorgesteld: Ineke Gnodde–Bruijn had voor de gelegenheid een kraam opgetuigd met wormenhotels.

En Sandra Blauw van Omgevingseducatie introduceerde het moestuinieren van stap tot stap. Moestuinieren is van alle tijden, maar toch is het niet een vanzelfsprekende bezigheid.

Het kost wel wat tijd en je hebt er wat geduld voor nodig. Je moet een beetje weten hoe je de zaden zaait, hoe de planten zich ontwikkelen en wanneer je kunt oogsten. Gelukkig komen we er in de presentaties achter dat niet iedereen groene vingers hoeft te hebben!

Aanwezigen konden gratis groenten- en bloemenzaden uitkiezen bij een van de kraampjes. En er waren lekkere hapjes van Piment Catering.

Het was nog lang gezellig op de markt.

Wil je meedoen aan de maandelijkse moestuin-workshops?

Meld je aan via hilversummoestuinstad.nl

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Jacqueline van Oostveen, Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl